Hlavní obsah

Přehrada v Brdech? Stále jen sci-fi

Právo, Ivan Blažek

Přehrada v Brdech, která by dokázala udržet na uzdě řeku Klabavu, z povodňového hlediska nejnebezpečnější tok v Plzeňském kraji, zůstává stále jen na papíře. A nevypadá, že by se na tom mělo v dohledné době cokoliv změnit.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Rozvodněná Klabava v Rokycanech. Snímek z 28. května 2014

Článek

„Projekty jsou připravené, ale z jednání s ministerstvem obrany vyplynulo, že se ve vytipované lokalitě nedají realizovat,“ řekl Právu Petr Kubala, generální ředitel Povodí Vltavy, který v úterý jednal v Hrádku u Rokycan se starosty obcí ohrožovaných právě Klabavou.

Řeku proslulou extrémně rychlými vzestupy hladin měla spoutat nádrž Amerika, jejíž pětadvacet metrů vysoká hráz by mohla stát jen tři kilometry nad městečkem Strašice.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Klabava v Rokycanech

V sevřeném údolí, do kterého stéká z Brd hned několik prudkých potoků, by zadržovala více než čtyři milióny kubíků vody - pro srovnání, plzeňská přehrada České údolí má kapacitu 2,5 miliónu kubíků. V komornější variantě se předpokládala výstavba „Malé Ameriky“ o objemu 2,1 miliónu kubíků.

„I ta by podle naší analýzy velmi výrazně pomohla,“ sdělil plzeňský hejtman Václav Šlajs (ČSSD). Systém mělo doplnit šestnáct drobných nádrží. „Bez Ameriky nebudou dobře plnit svoji funkci a nemá smysl je realizovat,“ dodal Kubala.

Přísně tajné

Situaci zřejmě nezmění ani předpokládané zrušení vojenského újezdu Brdy. „Spíše naopak,“ upozornil Kubala.

„Dotčená lokalita podle všeho nebude uvolněna ani po zrušení újezdu. Z vojenských strategických důvodů,“ doplnil Kubala.

Mezi místními kolují fámy, že za negativním postojem vojáků stojí rozsáhlé tajné podzemní prostory v inkriminované oblasti. Podle hejtmana, který se chystá za ministrem obrany Martinem Stropnickým, se ale situace může v budoucnu změnit.

„Před dvaceti lety si také nikdo nedokázal představit, že stavy naší armády budou na takové úrovni, na jaké nyní jsou,“ poznamenal Šlajs.

Šéf Povodí Vltavy ale přivezl i dobré zprávy. Už příští rok snad začne výstavba protipovodňových opatření v Rokycanech, které město na Klabavě ochrání i před stoletou vodou. „Je to reálné,“ přislíbil Kubala. Projekt za šest set miliónů bude největší investicí svého druhu v kraji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám