Hlavní obsah

Předžalobní výzva hrozí škodou 1,3 miliardy za Nové Holešovice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský dopravní podnik obdržel předžalobní výzvu od společnosti Nové Holešovice, kterou sám založil spolu s firmami Karlín Group a CPI Property Group k rozvoji stanice metra Nádraží Holešovice a jejího okolí. Vedení metropole chce ze společnosti vystoupit. Ve výzvě byla případná škoda vyčíslena na 1,31 miliardy korun.

Foto: Profimedia.cz

Stanice metra Nádraží Holešovice

Článek

Počátkem letošního roku mělo vedení města schválit prodej městských pozemků společnému podniku za nejméně 173 milionů korun, ale náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti) nakonec návrh nepředložil.

Kvůli podezření z kauzy Dozimetr a následným auditům dal Hřib naopak pokyn k vystoupení ze společného podniku. Akcionářská smlouva podle náměstka dává městu možnost si prodej pozemků z jakéhokoliv důvodu rozmyslet bez náhrady škody, soukromí partneři to však vidí jinak.

Podle původní dohody se měly pozemky kolem stanice metra prodat společnému podniku do 29. února. Když se tak nestalo, firma Nové Holešovice podle předžalobní výzvy vyzvala ke splnění závazku ve lhůtě 30 dnů. „Klient přesto stále věří ve smírné vyřešení celé situace, a proto naposledy vyzývá dopravní podnik k uzavření dodatku smluv ve lhůtě 14 dnů od data této předžalobní výzvy,“ stojí v dokumentu, který je datován 17. dubna.

O budovu ruské školy v Bubenči by Praha stála pro své studenty

Domácí

Pokud se prodej neuskuteční, obrátí se firma na soud s žádostí o naplnění původní dohody, případně náhradu škody. Dopravní podnik se podle mluvčího Daniela Šabíka s dokumentem seznamuje.

Zastupitelé až příště

Opozice v pražském zastupitelstvu se ve čtvrtek dožadovala projednání na právě běžící schůzi, neuspěla však, návrh se nedostal na program. Vedení města podle Patrika Nachera (ANO) u Nových Holešovic jen přešlapuje na místě. Podle ANO rezignoval na členství v představenstvu Nových Holešovic i jediný zástupce dopravního podniku Marek Polický.

Zastupitelé ve čtvrtek proti podpisu závazku mlčenlivosti mohli získat audity kauzy Dozimetr, která začala žádostí o úplatek právě u Nových Holešovic.

Vystoupení dopravního podniku z Nových Holešovic kritizoval lídr Prahy sobě Adam Scheinherr, jehož trestní oznámení Dozimetr spustilo. „Beru to jako velkou nekompetentnost a velkou hrozbu pro Prahu, že ta stanice dál bude chátrat a dopravní podnik, potažmo Pražané, přijdou až o 600 milionů zisku, který z toho byl plánován,“ řekl.

Podle Tomáše Portlíka (ODS) by se kauza měla řešit na příštím jednání, koalice se musí dohodnout na postupu, nejdříve je ale třeba projednat audity. „Dnes jsme v koalici, vlastně máme přebírat zodpovědnost za postup, který jsme neschválili. V tomto duchu bude klub Spolu postupovat, ale myslíme si, že se to rozhodnout má. Není možné, aby věc, jako jsou Nové Holešovice, a další problémové věci zůstávaly v tomto zastupitelstvu,“ řekl ve čtvrtek Portlík.

Zástavba by mohla být i nad kolejištěm pražského hlavního nádraží

Domácí

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám