Hlavní obsah

Předsednictvo ČSSD kývlo na stranické referendum, v březnu chtějí sjezd

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Václav Lang

Předsednictvo ČSSD schválilo v pátek večer návrh, aby se v srpnu konalo vnitrostranické referendum, v němž budou mít všichni členové možnost vyjádřit se k třem zásadním otázkám. Definitivně rozhodne o referendu sobotní jednání ústředního výkonného výboru strany. Předsednictvo také navrhlo uspořádat v březnu příštího roku volební sjezd.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Je to velká bitva, která není úplně jednoduchá, nicméně dnes se povedl první důležitý krok,“ komentoval v pátek rozhodnutí předsednictva šéf strany Bohuslav Sobotka. Pro referendum podle něj hlasovalo 20 členů předsednictva, nikdo nebyl proti, šest se jich zdrželo.

Členové, kterých je 23 tisíc, budou rozhodovat o tom, jak sestavovat kandidátky, o zvýšení kvóty pro ženy ve stranických orgánech a o zákonu omezujícím kumulaci veřejných funkcí.

Sobotka a jeho straničtí příznivci si od referenda slibují oživení strany a zvýšení vlivu řadových členů na to, co se ve straně odehrává.

Jak ale v pátek informoval deník Právo, v řadách ČSSD se množí odpůrci vnitrostranického referenda, zejména mezi krajskými činovníky. Obávají se, že pokud by se členové strany přihlásili k systému tzv. primárek, mohli by přijít o vliv.

V březnu chtějí sjezd

Předsednictvo strany v pátek podle Sobotky rovněž navrhlo svolání 38. sjezdu strany. „Navrhujeme, aby se uskutečnil 13. a 14. března 2015. Navrhujeme, aby se uskutečnil v Praze v Kongresovém centru,“ upřesnil Sobotka.

Na sjezdu se má volit vedení strany, tedy předseda a místopředsedové, bude také možnost změnit stanovy strany, tedy například ve smyslu zavedení primárek. V zájmu „demokratizace“ se předsednictvo rozhodlo posílit počet delegátů s právem hlasovat. Má jich být zhruba 600, tedy asi o sto víc než posledně. „Jde o určité posílení snahy o vnitřní demokracii ve straně,“ vysvětlil Sobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám