Hlavní obsah

Předražený fotbal

Novinky, Jiří Franěk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdokoli má jen trochu rád fotbal - a může být třeba i zarytým fandou některého z pražských "S" - by měl být schopen uznat, že letošní mistrovský titul je ve správných rukou. Ostravský Baníček si jej zaslouží nejen výsledky, ale zejména tím, jak nádherně dokázal zbláznit město, až způsobil zázrak znovuzrození fotbalového diváka.

Foto: Miroslav Knotek

Agility závody

Článek

Návrat do starých časů, kdy nejen německé nebo anglické, ale i české stadiony praskaly při ligových zápasech ve švech, má ale háček. Ne každý divák je pan Načeradec, i ostravský Baník má svůj divácký póvl, bandu primitivních násilníků, kteří se na fotbal chodí jen vyřvat a porvat. A má jich možná nejvíc - jednoduše proto, že všude jde o jisté procento z celkového počtu diváků, což je v případě Baníku nesrovnatelně větší množství než u jiných klubů.

Při vší úctě k ostravskému fotbalu k tomu však bohužel musím dodat, že čím víc má klub takzvaných vlajkonošů, tím dražší jsou policejní manévry, bez nichž se dnes neobejde snad žádný fotbalový zápas. A bez ohledu na to, že to už patří k fotbalovému folklóru a naprostá většina lidí se nad tím vůbec nepozastaví, dovoluji si položit otázku, proč ty manévry mám platit ze svých daní.

Tím spíš, že při jiných příležitostech je český národ na své daně tak háklivý, jako třeba při převozu ministra Svobody na hlasování ve Sněmovně. Tehdy se musely mozky poradců notně opotit, než vymyslely, že lepší než "rozepsat to na kafe" bude vykázat jako cvičný let. Minulou neděli nad Olomoucí, stejně jako vícekrát před tím nad jinými městy, však křižoval policejní vrtulník oblohu v podstatě zbůhdarma, jen kvůli několika desítkám agresivních adolescentů - a nikdo se už nezeptá, kdo to platí.

Po mém soudu je však nabíledni, kdo by to měl platit. Samozřejmě kluby. Těžko sice říci, že by měly být odpovědné za intelektuální a mravní kvality svých fandů, měly by však nést odpovědnost za pořádek při zápasech stejně jako pořadatelé školních besídek, bálů a jiných společenských kratochvílí.

Navíc je evidentní, že policie může tu a tam někoho zadržet, napálit mu pokutu, v nejhorším případě zahájit trestní řízení, ale to je jako s kanónem na vrabce. Zato pořadatelé fotbalových zápasů si mohou udělat pořádek vcelku snadno, když prostě nepustí na stadion známé firmy. Ostatně soudím, že by to dávno dokázaly, kdyby jim k tomu pomohl paragraf a kdyby je tlačil bytostný zájem. Například vyhnout se placení účtů za policejní manévry.

PRÁVO 4. května

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám