Hlavní obsah

Předávání dat od hygieny prošetřuje Úřad pro ochranu osobních údajů

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože už tento týden by měly začít společné kontroly hygieniků a policistů u lidí, kterým byla nařízena karanténa či izolace kvůli nemoci covid19, stále není jasné, zda je vůbec policisté mohou dělat. A to i přes pondělní vyjádření ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), že vše už je vyjasněno a kontroly začnou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Vedení policie totiž podle informací Práva zatím neobdrželo od Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) oficiální stanovisko. Neví tak, zda může dostávat od hygienických stanic informace s osobními údaji těch, kterých by se měly kontroly týkat. A tedy, zda by policie sama neporušovala svým jednáním zákon.

Zástupci ÚOOÚ počátkem února uvedli, že úřad prošetřuje praxi předávání osobních dat lidí v karanténě hygienickými stanicemi právě do rukou policistů. Chtěl prověřit také okolnosti, za nichž policie údaje lidí dále uchovávala a používala.

Policie bude kontrolovat dodržování karantén a izolací

Domácí

„Prošetřování praxe předávání dat o osobách, kterým byla nařízena karanténa, stále pokračuje. Policie poskytuje nezbytnou součinnost,“ řekl v úterý Právu mluvčí ÚOOÚ Tomáš Paták. K tomu, zda policie může či nemůže kontroly lidí provádět a disponovat osobními údaji, se ale nevyjádřil.

To, že prověřování praxe neskončilo, uvedl úřad i v pátek na webu.

Ministr vnitra Jan Hamáček ale tvrdil, že vzniklý problém s ÚOOÚ už byl vyřešen a napraven. „Tu právní konstrukci dávalo dohromady ministerstvo zdravotnictví, které chce, aby jim policie pomohla. A to mi tvrdilo, že věc má právně pokrytou i s Úřadem pro ochranu osobních údajů,“ řekl v úterý Právu Hamáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám