Hlavní obsah

Pražští radní před rozhodnutím o osudu náměstí Miloše Formana

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražští radní by měli v pondělí rozhodnout, zda podají námitky proti stavbě na náměstí Miloše Formana u bývalého hotelu InterContinental. Investor stavbu nazval Brand Store, je součástí projektu Staroměstská brána, u něhož úřad Prahy 1 již zahájil územní řízení. Nesouhlasí s ní petice místních obyvatel, k níž se připojuje i řada osobností.

Foto: Vizualizace TaK Architects

Poslední návrh budovy Brand Store na náměstí Miloše Formana při rohu Bílkovy a Pařížské ulice.

Článek

Pražští zastupitelé se v lednu nedokázali shodnout na postoji ke stavbě na Formanově náměstí. O věci se podle informací Práva v pondělí radila pražská koalice Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu.

„Nyní už víme, k čemu se přesně vyjadřujeme. Moc si přeju, aby rada rozhodla, aby náměstí, jeho nároží zůstaly nezastavěné i kvůli dalším náměstím. Úplně stejná situace je na Palachově náměstí, jsou pod ním také podzemní garáže,“ řekl Právu lídr Prahy sobě Jan Čižinský.

Petice proti zástavbě 

Jakoukoli zástavbu na Formanově náměstí, na níž zatím trvají investoři (miliardáři Oldřich Šlemr, Eduard Kučera, Pavel Baudiš), odmítá petice Několik občanů?!, k níž se připojují známé osobnosti. Proti stavbě se vyjádřila například herečka Eliška Balzerová, architekt Jiří Gebert, výtvarník František Skála či hudebník Michal Pavlíček.

O stavbě na Formanově náměstí rozhodnuto není

Domácí

„Plánované umístění stavby před hotelem InterContinental výrazně naruší pohled na kubistické Učitelské domy, který je unikátní. Chraňme tyto skvosty!“ vyzval Pavlíček.

Petice podle Tomáše Bajusze ze spolku Občané Prahy 1 reaguje na stanoviska magistrátních odborů památkové péče a územního rozvoje, které stavbu na náměstí Miloše Formana odsouhlasily. A to v rozporu se stanoviskem Národního památkového ústavu. Bajusz poukázal na mnoho rozporů i v různých dokumentacích.

Plocha je součástí urbanistického plánu

„Například se jedná o nesrovnalosti a účelové zamlžování konkrétní výšky plánované budovy, kterou investor veřejně prezentuje jako třípodlažní, ale v projektové dokumentaci jasně uvádí čtyřpodlažní. Ve veřejných vizualizacích záměrně opticky zmenšuje celou budovu. V projektové dokumentaci má budova výšku 17 metrů, což je výška 6. podlaží protilehlých kubistických Učitelských domů,“ upozornil Bajusz. Někteří investoři podle něho ruku v ruce s vedením města zapomínají na obyvatele.

Výstavbu na Formanově náměstí pražští zastupitelé nezamítli

Domácí

Územní řízení zahájila Praha 1 i přesto, že ministerstvo kultury dosud neuzavřelo řízení o prohlášení hotelu InterContinental i náměstí Miloše Formana za kulturní památku. Jak opakovaně upozornili historici umění i památkáři, volná plocha náměstí byla od počátku součástí urbanistického plánu při včlenění brutalistické budovy hotelu do volného prostoru mezi kubistické, secesní domy a gotickou Staronovou synagogu.

Reklama

Výběr článků

Načítám