Hlavní obsah

Pražští netopýři se před zimou ukryli i na toaletě ministerstva vnitra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobrý den, ministerstvo vnitra, našli jsme na dámských záchodech za žaluzií netopýra. Syčí na nás, co máme dělat? zněl jeden z posledních telefonátů na pražskou zvířecí záchranku.

Netopýr zachráněný z nevhodného zimoviště v prostorách ministerstva vnitra.Video: Pražská záchranná stanice

 
Článek

„Děkujeme za zavolání, to zní jako netopýr pestrý, takto zastrašuje nepřítele. Zachovejte klid, rádi si pro něj přijedeme, za chvíli jsme u vás,“ dozvěděli se úředníci.

Telefon zvířecích záchranářů je teď v pohotovosti. Lidé volají, aby je přivolali na pomoc netopýrům, kteří se kvůli náhlému nástupu zimy objevili v bytech, halách, chodbách i právě na dámských záchodech ministerstva vnitra.

„Poslední zdroje netopýří potravy jsou s mrazy pryč. Nyní již každý mimo dutinu zimoviště nalezený netopýr bude potřebovat odbornou péči. Pokud v Praze a okolí naleznete netopýra, zavolejte nám na 774 155 185, přijedeme si pro něj. Manipulaci s křehkým netopýrem raději nechte na nás,“ vzkazuje veřejnosti.

Německá policie zabavila dodávku pečených netopýrů

Koktejl

Záchranka spolupracuje s odborníky z Českého svazu ochránců přírody Nyctalus, kteří mají možnost netopýry dokrmit a zazimovat v připravené staré štole v lomu v Českém krasu. Na jaře je opět vypustí na svobodu.

Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody připomíná, že netopýři získali evolucí mnoho adaptačních schopností, díky kterým jsou na druhy letouni nejpočetnější savčí skupinou na planetě. Jejich životní strategií je i dlouhověkost.

Nespalují kalorie

V případě potřeby totiž dokáží vypnout, a to tak, že v době spánku téměř nespalují žádné kalorie, sníží svou tělesnou teplotu a díky pravé zimní hibernaci si v podstatě prodlužují život. Jsou hmyzožravci, zimu je pro ně vhodné celou prospat.

Svým úkrytům jsou netopýři věrni, a pokud o něj přijdou náhle, třeba před zimou, nemusí již stihnout nový úkryt vůbec najít. Někde stačí zaslepit průduchy u nepoužívaných vafek a desítky netopýrů naráz přijdou o domov. Umírají na podvýživu a podchlazení.

Pražská zvířecí záchranka bezplatně pomáhá divokým zvířatům od roku 2009. Specializuje se na rychlé zásahy, odchyty, vyproštění, první pomoc a rychlý převoz do záchranné stanice či k veterináři a poradenství na pohotovostním telefonu 774 155 185.

Invaze netopýrů. V liberecké nemocnici jich našli přes 400

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám