Hlavní obsah

Pražský úřad práce nestíhá, lidé na dávky čekají i dva měsíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na výplatu sociálních dávek čekají lidé v některých regionech dva týdny, jinde přes dva měsíce. Nejhůř jsou na tom žadatelé v Praze, kde úřady práce nestíhají vyřizovat žádosti včas. Zatímco v Karlových Varech či Ostravě čekají žadatelé třeba na příspěvek na bydlení nebo přídavek na dítě v průměru 18 dní, v Praze jsou to skoro dva měsíce a někdy i déle.

Pražský úřad práce nestíhá vyřizovat žádosti o sociální dávky, vypomůže úřad v Příbrami.Video: Radek Plavecký, Novinky

 
Článek

Zákonné lhůty jsou u některých dávek třicet dní, u složitých případů se mohou prodloužit na dvojnásobek. Třicet dní mívají sociální pracovníci na posouzení situace.

Nejhůř jsou na tom podle ředitele Úřadu práce ČR Daniela Krištofa lidé z Prahy 4, Prahy 9 a 10. „Je to tím, že v Praze máme velký nedostatek úředníků, kteří žádosti zpracovávají. Dlouhodobě se nám nedaří obsadit pracovní místa na úřadech, chybí nám tam zhruba stovka lidí,“ uvedl Krištof.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Nové úřednice příbramského úřadu práce vypomáhají kolegům v Praze, kde se čeká příliš dlouho na vyřízení sociálních dávek.

„Když rodinám nepomůžeme rychle, dostanou se do větších problémů, nevhodně se zadluží a dostanou se do dluhové spirály, snažíme se nenahnat je do náručí lichvářů,“ objasnil Krištof snahu vejít se s vyřízením drtivé většiny žádostí do třiceti dnů.

Od nynějška proto pražským úředníkům vypomáhají dohnat skluz kolegyně na detašovaném pracovišti Úřadu práce v Příbrami. Tady kvůli tomu přijali dvacet nových úřednic a ještě dalších dvacet by jich měli postupně nabrat.

Plat úředníků je daný tarifem, je tedy stejný v Praze i v Příbrami, ale jde o to, že v Praze je mnohem větší nabídka na pracovním trhu a samotný pracovní úřad je jako zaměstnavatel méně konkurenceschopný. Naopak v Příbrami je vyšší nezaměstnanost, zhruba o třetinu vyšší než ve zbytku kraje, takže bylo snazší pracovníky najít. To potvrdila i ředitelka příbramského úřadu Martina Beránková. „Mohli jsme si vybírat a místa byla prakticky hned obsazena,“ uvedla ředitelka Beránková.

Žadatelé cestovat nemusí

Dalším argumentem pro to, aby bylo detašované pracoviště v Příbrami, byla snadná dostupnost z hlavního města. To je významné především pro krizový scénář, kdyby bylo potřeba sem spisy fyzicky vozit. Reálně však putuje veškerá dokumentace elektronicky. Stejně tak rozhodně není třeba, aby někam cestovali samotní žadatelé.

Třetím argumentem byl dostatek prostoru pro nové úředníky. Příbramský úřad práce je umístěn v dříve honosném sídle ÚV KSČ, kde je pro úředníky místa dost.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Úřad práce v Příbrami

Úřady práce neřeší jen problematiku nezaměstnanosti, ale administrují i žádosti o dvacet různých sociálních dávek. Mezi ty nejčastější patří příspěvky na bydlení, přídavky na dítě a rodičovské příspěvky. Měsíčně podají lidé v celé republice 30 až 40 tisíc žádostí, z toho v Praze jich například v únoru přijali téměř 3,5 tisíce, tedy zhruba stejně jako v celých středních Čechách.

Všech 25 pražských poboček úřadu práce přitom zaměstnává 850 úředníků, v 16 pobočkách středočeských úřadů mají kolem tisícovky pracovníků. „Není to tedy tak, že bychom nabírali další nový personál, ale v Příbrami nabereme lidi místo těch, kteří chybějí v Praze,“ dodala Martina Beránková.

Chtěl podvést pojišťovnu, tak si přivodil omrzliny suchým ledem. Přišel o peníze i o nohy

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám