Hlavní obsah

Pražský orloj opět prozářily počítačové animace

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Orloj na Staroměstském náměstí tuto sobotu opět ožil pod hrou světel. Na stěny jedné z nejslavnějších pražských památek se promítaly počítačové animace z dílny pražské produkce Tomato production. Prostřednictvím takzvaného video mappingu se tak mohli návštěvníci Staroměstského náměstí seznámit s historií orloje a mohli dokonce i nahlédnout do jeho útrob.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Projekce na věž Staroměstského orloje představila 3. září v Praze nejen výstavbu této památky, ale připomněla také významné okamžiky českých dějin.

Článek

Komu promítání tentokrát uniklo, může se přijít podívat každou z následujících sedmi sobot až do 22. října. Série projekcí proběhne vždy od 20:00 do 22:00. Jednotlivé snímky, které budou přicházet každou půlhodinu, trvají zhruba deset minut a zavedou diváky na cestu do minulosti.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Projekce na věž Staroměstského orloje představila 3. září v Praze nejen výstavbu této památky, ale připomněla také významné okamžiky českých dějin.

Představí se tak historie orloje v celé své kráse, a to od plánů architekta Petra Parléře, až po instalování kalendářní desky Josefa Mánese. Jiné animace zase přiblíží významné události z českých dějin, jako jsou husitské války, poprava pražských pánů a osvobozování Prahy v roce 1945. Neméně zajímavý bude i pohled, který ukáže orloj zevnitř.

Video mapping je stále populárnější

Není to však poprvé, kdy se počítačová animace na Staroměstský orloj promítala. Premiéru zažili Pražané v sobotu 9. října 2010 v rámci oslav 600. výročí památky. Další projekce pak následovala letos na jaře.

Obliba promítání na budovy, tzv. video mappingu, po celém světě roste a své početné příznivce si našla i v České republice. Cíl promítání musí být vždy pečlivě zaměřen a každá animace se připravuje přímo na míru. Většinou ji provází také hudba, takže touto cestou vzniká jedinečný audiovizuální projekt.

Reklama

Výběr článků

Načítám