Hlavní obsah

Pražské uprchlické centrum ve Vysočanech potřebuje dobrovolníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražské asistenční centrum pro uprchlíky se 14. dubna přesunulo z Kongresového centra do budovy poblíž metra Vysočany. Kvůli snižujícímu se počtu uprchlíků z Ukrajiny se zmenšila i jeho kapacita, podle mluvčího pražských hasičů Martina Kavky je připraveno odbavit tisícovku příchozích denně. Praha přesto žádá o pomoc dobrovolníky.

Pražské uprchlické centrum ve Vysočanech potřebuje dobrovolníkyVideo: Novinky

 
Článek

„Potýkáme se teď s velkým nedostatkem dobrovolníků, a to zejména tlumočníků,“ řekl Novinkám pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Učí malé utečence, sami ještě studují

Věda a školy

„Takže pokud umíte ukrajinsky nebo rusky a máte možnost nám přijít pomoct sem do krajského asistenčního centra na Vysočanech, zaregistrujte se prosím na webu icpraha.com,“ apeloval.

Koronavirus ani tuberkulóza není problém

V pohotovosti je i pražská záchranka. Ředitel pražské záchranné služby Petr Kolouch ale média ubezpečil, že mezi Ukrajinci nehrozí nijak zvýšené riziko šíření koronaviru.

Foto: Novinky

Centrum potřebuje dobrovolníky hovořící ukrajinsky nebo rusky.

Podle něj je mezi ukrajinskými uprchlíky asi třicet pozitivních na koronavirus za den. „V rámci koronaviru nevidíme žádný problém,“ řekl s tím, že celkový počet nákaz se oproti minulému období významně snížil.

Výjimka z očkování do školky pro děti z Ukrajiny nebude. Nemocnice mají navýšit kapacity

Věda a školy

Lidé se v souvislosti s uprchlickou vlnou z Ukrajiny obávali také tuberkulózy, ani tyto obavy se ale nepotvrdily. „Za celou dobu od počátku uprchlické krize jsme měli pouze dva takové případy,“ ubezpečil Kolouch.

Velikonoční stěhování

Uprchlické centrum se muselo z Kongresového centra přestěhovat kvůli nasmlouvaným akcím, některé z nich souvisejí s předsednictvím České republiky v Evropské unii, vysvětlil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Foto: Novinky

Podle ředitele pražské záchranky není u uprchlíků problémem ani koronavirus, ani tuberkulóza.

Nové vysočanské centrum pro uprchlíky má asi o čtvrtinu menší kapacitu, denně může odbavit kolem 2700 lidí. Vedení města ale předpokládá, že to bude stačit, denní počet uprchlíků v centru v poslední době nepřesahuje 1000 lidí.

Centrum pro uprchlíky se z Kongresového centra přesune do Vysočan

Válka na Ukrajině

Stěhování uprchlického centra probíhalo týden. „Ve čtvrtek jsme rozjeli velikonoční provoz, který byl trochu omezen. Bylo málo lidí, měli jsme tak tři sta lidí za den,“ informoval Kavka. Právě nyní po Velikonocích očekává větší nápor, kolem tisíce lidí za den.

Po vstupu do budovy se Ukrajinci rozřazují na ty, kteří potřebují ubytování, či pouze víza. V budově se orientují pomocí barevných značek na zemi. Součástí je i dětský koutek.

Budovu u metra Vysočany, kde asistenční centrum pro Ukrajince nově sídlí, poskytla městu zdarma firma Central Group.

Reklama

Výběr článků

Načítám