Hlavní obsah

Letišti Praha v husté mlze nefungovala meteorologická stanice. Letadla raději přistávala jinde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hustá mlha a výpadek meteorologické stanice zkomplikoval v sobotu ráno provoz na Letišti Václava Havla v Praze. Porucha na přístroji, který poskytuje přilétajícím letadlům data o počasí, v kombinaci s nízkou dohledností způsobila, že se posádky přilétávajících letadel rozhodly přesměrovat let jinam.

Foto: Profimedia.cz

Pražské letiště Václava Havla

Článek

„Kvůli výpadku meteorologické stanice nejsou k dispozici data o počasí a nelze tak dostatečně informovat posádky o situaci na letišti,“ řekla Novinkám mluvčí letiště Klára Divíšková.

Odmítla zároveň dřívější informaci, že by letiště bylo nepřijímalo přistání. „Letiště zavřené není, konkrétní posádky si vyhodnotí, zda přistanou, nebo využijí jiné letiště. Odlety normálně fungují,“ zdůraznila Divíšková.

Meteorologickou stanici v Praze Ruzyni provozuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který předává data Řízení letového provozu (ŘLP).

ŘLP: Provoz závisí na viditelnosti

„Poruchu už řešíme od čtvrtka,“ potvrdil Novinkám mluvčí ŘLP Richard Klíma. „Za současné situace nelze aplikovat postupy za nízké viditelnosti. Provoz až do opravy bude závislý na dohlednosti,“ uvedl Klíma. „Při viditelnosti pod 500 metrů nemůžeme zajistit kategorii, kterou letiště má,“ dodal. Za normální viditelnosti tak může letiště fungovat standardně.

K 10:00 platilo, že v Praze zatím nepřistálo osm letadel, jež využila jiná evropská letiště. Pouze dva stroje přistály mezi pátou a šestou hodinou ráno, uvedla Divíšková.

Kolem 10:00 už se mlha začala rozpouštět a následně přistálo první letadlo. Situace na letišti by se tak měla vrátit k normálu.

Letiště Praha za prvních deset měsíců loňského roku odbavilo 11,7 milionu cestujících, meziročně o 28 procent více. Za celý rok 2022 přepravilo zhruba 10,7 milionu lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám