Hlavní obsah

Pražská záchranka v centru testuje první elektromobil. Dostane se všude

Novinky, David Zápal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Již dva týdny mohou Pražané potkat v centru hlavního města nový zvláštní vůz záchranné služby. Pražská záchranka totiž začala testovat elektromobil, díky kterému se k pacientovi dostanou lékaři dříve než standardním sanitním vozem. První zkušenosti ukazují, že jde o krok správným směrem.

Článek

"Jedná se o rychlou dopravu záchranáře v husté dopravě nebo v místě, kam standardní vozy nemohou nebo se nedostanou. Záchranář má ve výbavě vše potřebné pro prvotní ošetření nebo dokonce i zahájení neodkladné resuscitace,“ shrnuje výhody malých ekologických vozidel ředitel pražských záchranářů Zdeněk Schwarz.

"Elektromobil je především jakýmsi předvojem velkého sanitního vozu. Využíváme ho teprve druhý týden, takže je předčasné na jakékoliv závěry, ale je pravda, že se v centru vzhledem ke své velikosti pohybuje snadněji a do příjezdu sanitky nám poskytuje dostatek nezkreslených informací. Kromě toho budí velkou pozornost jak mezi Pražany, tak mezi zahraničními turisty," uvedla mluvčí Pražské záchranné služby Jitka Ernestová s tím, že vůz mají lékaři v bezplatném pronájmu, pouze financují jeho provoz.

Nový vůz záchranářů si budou moci zájemci prohlédnout příští týden od 12. do 15. dubna na Výstavišti v Letňanech v rámci veletrhu Electron.

Reklama

Související témata:

Související články

V Česku jezdí také elektromobily Smart ed

Mercedes-Benz Česká republika předal společnosti E.ON prvních 10 vozů Smart ed (electric drive) z celkových 25 kusů. Jedná se o první z elektromobilů, které...

Výběr článků

Načítám