Hlavní obsah

Pražská TOP 09 bude s ODS i ČSSD nejdříve řešit program

Právo, jov

Vyjednávání o koalici v Praze se rozjela naplno. Po schůzce s ODS jednala pražská TOP 09 poprvé se zástupci ČSSD. Schůzka sice skončila bez jasného závěru, ale politici se shodli na tom, že se opět sejdou a nejdříve se budou bavit o programu. Podle lídra soc. dem. Jiřího Dienstbiera ml. bylo jednání s TOP 09 korektní a věcné.

Foto: Doležal Michal, ČTK

Už v pondělí dopoledne jednali volební lídři Zdeněk Tůma (vlevo, TOP 09) a Bohuslav Svoboda (ODS).

Článek

„Bylo to první orientační jednání. Jednak jsme si načrtli postup dalších jednání, shodli jsme se na tom, že je potřeba se bavit napřed o programu. To znamená, porovnáme si programy, kde jsou možné průniky a kde naopak by byly problémy. O personálních věcech jsme se vůbec nebavili,“ řekl v pondělí Právu Dienstbier ml. po jednání se zástupci TOP 09 v čele pravděpodobným budoucím pražským primátorem Zdeňkem Tůmou.

Na otázku, zda je varianta koalice TOP 09 a ČSSD v hlavním městě stále ve hře, Dienstbier ml. uvedl: „Myslím, že zatím je vše otevřené“. Ocenil přitom, že jednání bylo naprosto korektní a otevřené. Jedním dechem ale dodal, že z něj nelze dělat nějaké závěry. „Žádné závěry z něj zatím dělat nelze,“ poznamenal. Další schůzka zástupců pražské TOP 09 a ČSSD se uskuteční v pátek.

V pondělí dopoledne jednal Tůma s lídrem ODS Bohuslavem Svobodou. Shodli se, že začnou jednat o programu případné koalice na radnici hlavního města koncem týdne po vzniku zastupitelských klubů. Jejich předsedové dostanou za úkol hledat programovou shodu. Svoboda prohlásil, že respektuje Tůmu jako možného příštího primátora. Tůma na účet ODS naopak podotkl: „Očekáváme jistou míru sebereflexe.“

Reklama

Výběr článků

Načítám