Hlavní obsah

Pražská ODS torpédovat trojkoalici nebude

Právo, Oldřich Danda
Praha

Vznikající pravicová trojkoalice ODS, TOP 09 a lidovců přežila první náraz. Pražské ODS se sice nelíbí, že musela ustoupit TOP 09 a nenasadí na společnou kandidátku v hlavním městě svého lídra, ale nebude celostátní dohodu bojkotovat. Už také podporu koalici nepodmiňuje tím, že pražští zastupitelé TOP 09 pomohou ODS odvolat pirátského primátora Zdeňka Hřiba.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zástupci trojkoalice TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, ODS Petr Fiala a KDU-ČSL Marian Jurečka

Článek

„Určitě nebudeme torpédovat celostátní koalici, ale chtěli bychom, aby se spolupráce s TOP 09 promítla i do fungování na pražském magistrátu,“ řekl Právu šéf pražské ODS Tomáš Portlík po pondělním jednání s vedením TOP 09.

Dodal, že je například v úvaze, že by TOP 09 a ODS utvořily na magistrátu společný klub, jako je tomu například v Senátu.

Černochová dvojka

Šéfka pražských zastupitelů ODS Alexandra Udženija uvedla, že Hřiba chtějí odvolat dlouhodobě. „Ale vzali jsme na vědomí, že TOP 09 to dělat nechce. Podmínka pro podporu to není. Respektujeme, co dohodlo předsednictvo,“ podotkla.

V trojkoalici to vře, pražská ODS nechce Pekarovou

Domácí

Jedničkou na společné kandidátce trojkoalice v Praze by měla být šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Ta po schůzce Právu řekla, že roztržka je zažehnána. „Na jednání jsme se shodli, že spolupráce a koalice pro sněmovní volby je jednoznačně žádaná oběma stranami,“ dodala.

Původně si pražská ODS vybrala za svou jedničku do voleb dlouholetou poslankyni Janu Černochovou. Ta uvedla, že nemá problém, když bude dvojkou.

Piráti kývli na společnou kandidaturu se Starosty

Domácí

„Samozřejmě že se to v Praze nelíbí. Ale osobně chápu, že je tu dohoda na úrovni vedení, a jsem připravená na obě varianty, že budu jednička za ODS, nebo budu za někým z TOP 09,“ řekla Černochová.

Lídři ODS, lidovců a TOP 09 se už na podzim domluvili, že budou postupovat v předvolební kampani i během vyjednávání o vládě společně, byť strany ve Sněmovně budou mít vlastní poslanecké kluby.

Budoucí protibabišovská koalice má kostlivce ve skříni. Jmenuje se euro

Domácí

Lídrem koalice a kandidátem na premiéra je šéf ODS Petr Fiala. Podle dohody by ODS měla nominovat na společnou kandidátku jedničky v devíti krajích. Lidovcům připadnou tři první místa a TOP 09 dvě.

Reklama

Výběr článků

Načítám