Hlavní obsah

Pražská nemocnice postaví léčebnu pro duševně nemocné děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká vláda i lékařská obec se snaží řešit akutní problém, kterým je nedostatek dětských psychiatrů. Ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) v Praze by mělo vzniknout lůžkové oddělení pro duševně nemocné děti, kterých rapidně přibývá, rozšířit by se měl i denní stacionář. Oznámil to ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) společně s ředitelem VFN Davidem Feltlem. Válkův resort chce také nachystat krizový plán na celkové navýšení psychiatrů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek chystá krizový plán na navýšení počtu psychiatrů

Článek

Nemocnice chce do rozšíření dětské psychiatrické péče investovat 140 milionů. Rekonstrukce stávajících, zastaralých prostor psychiatrické kliniky bude probíhat po etapách. „Za dotaci přibližně 90 milionů korun získají pacienti komfortní prostory, které splní moderní požadavky na ambulantní péči s důrazem na určitou míru soukromí,“ řekl Feltl. Dalších 50 milionů bude stát stavba lůžkového oddělení. Časový horizont, do nějž by rekonstrukce mohla být hotová, ovšem vedení nemocnice nesdělilo.

„V rámci reformy lékařské péče se zapomnělo, že budou potřeba psychiatři. Když jsem nastoupil do funkce ministra, všechny dětské psychiatry jsem znal jménem,“ konstatoval s mírnou nadsázkou ministr Válek. Výstavba dětských lůžek je podle něj nezbytně nutná. „V rámci rezidenčních programů na příští rok podpoříme nejen dětskou, ale i dospělou psychiatrii. Dostupnost musí být všude plošná,“ uvedl ministr s tím, že dorostová psychiatrie je hlavní problém. Adolescentů, kteří psychiatrickou péči potřebují, hromadně přibývá.

To potvrdil i přednosta psychiatrické kliniky v nemocnici Martin Anders. „Na vině jsou sociální média, covidová pandemie i stresová doba kolem války na Ukrajině,“ řekl. Uvedl také, že v nemocnici dříve lůžkové oddělení pro duševně nemocné bylo. „Kvůli nezájmu jsme ho uzavřeli, teď ho ale musíme křísit,“ uvedl přednosta.

Na detoxu letos bylo už 125 dětí a mladistvých

Do denního stacionáře v pražské nemocnici nyní dochází celkem osm pacientů ve věku 14–18 let, kteří přicházejí denně od 8 do 15 hodin. Trápí je deprese, úzkosti, fobie či poruchy příjmy potravy.

Podle psycholožky Terezy Podávkové se pobyt ve stacionáři naopak nedoporučuje pacientům se sebevražednými sklony či závislým na návykových látkách. Ti se léčí ve zdejším detoxifikačním centru, které v nemocnici funguje už dva a půl roku a má celkem osm lůžek, čtyři dívčí a čtyři dětské. Letos se zde léčilo už 125 dětí a adolescentů, za loňský rok to bylo 212.

„Jejich průměrný věk je 16 let, nejčastěji jsou závislí na pervitinu a marihuaně,“ uvedl vedoucí lékař centra Marek Hajný. Jen třetina z nich pochází z Prahy: vzhledem k nedostatku kapacit v celé ČR se do pražské nemocnice jezdí léčit děti a mladiství z celé republiky.

Největším problémem centra jsou podle něj nevyhovující prostory, detoxifikační centrum pro děti sídlí totiž ve stejné budově jako ženské psychiatrické oddělení.

Po operaci kýly domů. Nemocnice posilují jednodenní péči

Domácí

Výběr článků

Načítám