Hlavní obsah

Pražská MHD hlásí návrat k běžnému provozu. Poslední metro se nemění

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

S koncem prázdnin se do běžného provozu vrátí i hromadná doprava v Praze. Od 28. srpna se zkrátí intervaly metra a tramvají, od 1. září autobusů včetně příměstských spojů. Informoval o tom organizátor dopravy Ropid. Omezený provoz a delší intervaly souvisely s epidemií koronaviru i s letními prázdninami.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

V metru se intervaly zkrátí prakticky během celého dne. V ranní špičce by soupravy měly jezdit s nejkratšími možnými prodlevami, které jsou na lince C 1 minuta 55 sekund, na lince B  2 minuty 20 sekund a na lince A 2 minuty 30 sekund.

Poslední metro bude jezdit jako dosud. Na lince A bude vyjíždět z Hostivaře ve 23:53 a z Dejvické ve 23:50, na lince B z Černého Mostu ve 23:45 a ze Zličína ve 23:40 a na lince C ve 23:44 z Hájů i z Letňan.

Pražskou MHD loni lidé využívali o 40 procent méně

Domácí

Od soboty se zkrátí ve špičce intervaly tramvají na 8 minut. Páteřní linky 9, 17 a 22 budou jezdit ve čtyřminutových intervalech.

Zkrácení intervalu se se začátkem školního roku dočkají i autobusy. „Na páteřních autobusových linkách se interval vrací na špičkových 6 minut, na vybraných nejvytíženějších linkách bude mezi spoji i 5 minut, někde dokonce ještě méně,“ uvedl Ropid s tím, že počet vypravovaných spojů naroste zhruba o 15 procent.

Na letiště a v noci beze změn

V omezeném provozu bude i nadále fungovat linka 119, která jezdí mezi Nádražím Veleslavín a letištěm Václava Havla, neboť počty cestujících na letiště se zatím stále nevrátily na dobu před vypuknutím epidemie koronaviru.

Cestující se vrátili, Praha prodlouží provoz metra do půlnoci

Domácí

Posílení spojů se zatím nedotkne nočních linek. Zrušeny nadále zůstávají rovněž víkendové rozjezdy vlaků ve 2:30 z Hlavního nádraží.

Se změnami jízdních řádů se obvykle pojí i dílčí změny zastávek. Výstaviště Holešovice se tak přejmenuje na Výstaviště, ve Strašnicích se zastávka Černokostelecká přejmenuje na Nové Strašnice a původní Nové Strašnice ponesou s ohledem na blízkou autobusovou zastávku a stejnojmennou ulici název Limuzská. V Horních Počernicích vznikne zcela nová zastávka Sportovní centrum Horní Počernice.

Reklama

Výběr článků

Načítám