Hlavní obsah

Pražská mazací tramvaj na týdny zmizí z ulic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražskou mazací tramvaj, která slaví nebývalý úspěch na sociálních sítích, čeká údržba. Tramvaj denně najezdí přes 200 kilometrů. Naposledy bude v provozu ve středu, znovu vyjede v červenci, informoval v pondělí dopravní podnik (DPP). Ulicemi metropole projíždí speciálně upravený vůz od loňského ledna a stará se o snížení hluku a menší opotřebení kolejnic i kol.

Foto: DPP - Michal Chrást

Mazací tramvaj

Článek

Údržba v Opravnách tramvají Hostivař má trvat šest až osm týdnů. Pravidelnou prohlídku tramvaj absolvuje po ujetí asi 120 000 kilometrů. „Přesnou dobu odstavení určí až technici po provedení diagnostiky i technického stavu tramvaje v dílnách," uvedl mluvčí DPP Jiří Štábl.

Foto: DPP - Petr Adámek

Tramvajový průvod ze září roku 2015. V popředí mazací vůz.

Pražané si podle technického ředitele DPP Jana Šurovského tramvaj oblíbili a dnes je pro ně příkladem propojení zvyšování kvality cestování po Praze a pohodlí obyvatel.

„Navíc se kreativně využil starší vůz ve prospěch úspor nákladů na provoz,” řekl Šurovský.

Na Facebooku za hvězdu

„Mazačka” se stala hvězdou na sociálních sítích, na Facebooku má kolem 10 000 fanoušků. Jízdu tramvaje je možné sledovat na internetu, vozidlo je navíc vybaveno wi-fi připojením, které mohou využít například cestující na konečné.

Foto: DPP - Michal Chrást

Mazací tramvaj má na facebooku přes 10 tisíc fanoušků.

„Na internetu živý přenos jízdy Prahou právě z mazačky viděly téměř dva milióny diváků,” dodal Štábl. Dopravní podnik prodává i trika s jejím obrázkem.

Související téma:

Reklama

Související články

Po Praze jezdí speciální mazací tramvaj

Pražský dopravní podnik vypustil do terénu speciálně upravenou takzvanou mazací tramvaj, která jezdí ulicemi a eliminuje nepříjemné skřípění vozů v oblouku....

Výběr článků

Načítám