Hlavní obsah

Praze chybějí peníze na nepedagogické pracovníky, chce je po státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát by měl dorovnat příspěvek hlavnímu městu na nepedagogické pracovníky ve školách alespoň na loňské úrovni. Všichni přítomní zastupitelé ve čtvrtek schválili požadavek, na němž se shodla opozice s koalicí.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle radního Antonína Klecandy (STAN) a zastupitele Patrika Nachera (za ANO) Praha přišla o 478 milionů korun na nepedagogické pracovníky. Není tak pokryto přes 800 úvazků nepedagogických pracovníků. „Předpokládám, že pokud jde o financování školství na území Prahy, jsme na jedné lodi,“ uvedl Nacher.

„Ředitelé by museli nepedagogické pracovníky propustit, protože na to nemají,“ připustil Klecanda.

Vláda ale podle něho ve středu zvýšila peníze na pedagogy, ředitelé by je mohli učitelům vzít a použít po nepedagogy. „Co pracovníci ve školních jídelnách? Za celou Prahu je snížení 161 pracovníků. Kdo bude dětem vařit?“ ptala zastupitelka Marcela Plesníková (ANO).

Obce i kraje se bouří proti platbám za uklízečky ve školách

Domácí

Zastupitel Pavel Vyhnánek (Praha sobě) poukázal na fakt, že městská koalice má stejné složení jako vláda. Sedí v ní ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Piráti. Při vzniku městské koalice se argumentovalo, že půjde o výhodu a lepší pozici pro jednání. „Už se něco za ten rok podařilo se státem dojednat ohledně financí?“ ptal se Vyhnánek.

Zaměstnanci škol by podle Prahy měli být nadále financováni státem, nikoli penězi krajů. Přesto dostal radní pro finance Zdeněk Kovářík (ODS) za úkol najít v městské kase, odkud by se peníze pro asistenty, kuchařky, uklízečky a školníky daly vzít.

Opozice příliš nevěří tomu, že Praha osamoceně požadované peníze pro nepedagogy získá. Podle Pavla Zelenky (Praha sobě) od ministrů nejspíš Praha uslyší, že „opravuje divadlo za tři miliardy korun a chce stavět medvědinec pro jednoho medvěda za 1,5 miliardy korun“.

Praha vypíše tendr na opravu Divadla na Vinohradech za téměř 3 miliardy

Kultura

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám