Hlavní obsah

Pražané mají platit ještě vyšší pokuty za nepořádek než zbytek ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obyvatelé a podnikatelé v Praze si zřejmě výrazně připlatí za nepořádek na svých pozemcích. Sněmovna totiž v úterý přehlasovala veto Senátu a schválila novelu zákona o hlavním městě Praze. Pokuty v hlavním městě tak budou několikanásobně vyšší než v jiných městech. Právě to se senátorům nelíbilo.

Článek

Pokud má nyní Pražan na své parcele takový nepořádek, že tím narušuje vzhled městské části, může dostat pokutu až 50 000 korun. Novela možnou sankci zvedá až na dvojnásobek. Přitom mimo Prahu lze za stejný prohřešek dostat pokutu maximálně 10 000.

Pro podnikatele by měl postih vzrůst z nynější maximální výše 100 000 korun na půl miliónu korun. Podnikatelé, kteří znečistí veřejné prostranství, by mohli dostat až miliónovou pokutu místo nynější půlmiliónové.

Senátorům vadila nerovnost před zákonem

Praha si od zvýšení pokut slibuje, že lidé či firmy budou více nuceni udržovat na svých pozemcích čistotu.

Podle senátorů je však toto řešení nesystémové, zakládá nerovnost před zákonem a neposkytuje fyzickým osobám záruku spravedlivého procesu. Podle senátora Miloslava Pelce (ODS) totiž mění přestupek na správní delikt, u kterého nemá být nutné prokazovat zavinění.

Senát proto začátkem loňského prosince předlohu zamítl. Poslanci ho ale dnes přehlasovali, a novela tak zamíří k podpisu prezidentovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám