Hlavní obsah

Právo: Jak se připravit na přijímačky na SŠ

Právo, gin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přijímací zkoušky na střední školy začínají již 18. dubna. Stále je ale čas zvýšit systematickou přípravou své šance na přijetí. Využít můžete příruček, přípravných kursů na vybraných školách či tzv. zkoušek nanečisto. Více vám poradí středeční Právo, v němž najdete i ukázky testů z obávané matematiky, češtiny, obecně studijních předpokladů a angličtiny.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Plocha po nedostavěném centru slouží lidem k odpočinku.

Článek

Pedagogové a psychologové zdůrazňují: nepodléhejte stresu! Dítě může předejít neúspěchu i tím, že při vlastních zkouškách s relativně chladnou hlavou prostě přeskočí to, co mu zrovna nejde, a k úlohám se vrátí později, aby neztrácelo drahocený čas.

Podstatné je zaměřit se hlavně na ty části testu, které jsou nejvíce bodově ohodnoceny. Rozhodně se vyplatí vyzkoušet si testy z loňska. V nejmenším tlaku jsou uchazeči o učiliště a některé odborné školy (někde berou bez přijímaček podle známek ze ZŠ), ale i na některých gymnáziích. Obrovský přetlak zájemců je na nejvyhlášenějších školách, především víceletých gymnáziích.

Uchazeče čeká u přijímaček zkouška z českého jazyka a matematiky a mnohde psychologický test či test všeobecných studijních předpokladů. Někde se objeví angličtina nebo němčina.

Při přijímacích zkouškách dává dětem nejvíce zabrat matematika. Zástupce ředitele Gymnázia U Libeňského zámku na Praze 8 Jiří Koska doporučuje k přípravě na ni notoricky známou Sbírku úloh z matematiky pro ZŠ ("Bělouna").

Ve středu 16.3. v Právu

Přijímačky na SŠ: jak se připravit

Ukázky testů se správným řešením

Finty jak testy vyplňovat

Rady psychologa

Z čeho se učit

Kolik stojí přípravné kursy

Kde je největší přetlak

Většina gymnázií a SOŠ organizuje přípravné kursy, z nichž vyplyne, co po dětech bude při přijímačkách chtít. Stojí od několika set korun do dvou tisíc. Někde si lze domluvit i individuální přípravu, pokud jste nestihli termíny kursů.

Výběr článků

Načítám