Hlavní obsah

Pravdoláskařská plesnivá špindíro. Nenávistné komentáře necílí jen na menšiny

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na adresu menšin a některých sociálních skupin se během posledního roku na českém internetu objevilo přes dva a půl miliónu nenávistných komentářů. Takzvané hejty, které lidé píší například do diskusí na sociálních sítích, ale nemíří jenom na menšiny. Na potřebu zkultivovat online prostor se snaží poukázat kampaň iniciativy HateFree Culture.

Jsme v tom společně - klip HateFree CultureVideo: HateFreeCulture

 
Článek

„Postřílet!!!“ citují iniciátoři kampaně komentář Vladimíra N., který napsal pod fotografii muslimky Ireny s jejími dětmi.

„Nejraději bych tě ty cigánku utopil a vymlátil celou tvojí rodinu,“ zněl například jeden ze vzkazů, který dostal zpěvák Jan Bendig.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: HateFree Culture

Nejraději bych tě ty cigánku utopil a vymlátil celou tvojí rodinu, napsal někdo zpěvákovi Janu Bendigovi.

Spolu s ním se do kampaně s názvem „Jsme v tom společně“ zapojilo přes čtyřicet osobností kulturního nebo společenského života, muslimové, Vietnamci, lidé s onemocněním HIV či homosexuálové. S portréty zveřejnili urážlivé a nenávistné komentáře, které jim přišly e-mailem nebo se objevily na internetu.

Urážky kvůli vzhledu i profesi

Terčem urážek se stala například také spisovatelka Irena Obermannová.

„Ty pravdoláskařská plesnivá špinDÍRO sama seš nechutná,“ napsal do jedné z internetových diskusí někdo pod přezdívkou wojtylak.

Foto: HateFree Culture

Terčem urážlivých komentářů se stala také v souvislosti se svou tvorbou spisovatelka Irena Obermannová.

Cílem kampaně je ukázat, že s nenávistí v online prostoru se může setkat každý a ne jen pro svoji náboženskou či etnickou příslušnost.

Foto: HateFree Culture

Do kampaně se zapojila i herečka Sandra Nováková.

„Často se totiž terčem urážlivých komentářů stávají také lidé kvůli svému vzhledu, názorům, životním zkušenostem, profesi a řadě dalšího. Je proto v zájmu nás všech, abychom se snažili online prostor kultivovat a především sami přemýšleli, než něco podobného napíšeme,“ uvedli iniciátoři.

Všechny fotografie z kampaně si můžete prohlédnout zde. Iniciativa HateFree Culutre je vládní projekt proti násilí a nenávisti.

Reklama

Výběr článků

Načítám