Hlavní obsah

Praktici teď ordinují přes mobil

Ordinace dětské lékařky Martiny Holé z Českých Budějovic se v pondělí doslova změnila v telefonní ústřednu. Od rána rodiče volali, zda mohou s dětmi přijít. „Ordinace funguje, ale s omezením. S rodiči konzultujeme nemoci dětí po telefonu a poté usoudíme, zda je nutné, aby k nám přišli,“ uvedla lékařka.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Jindy plná čekárna byla v pondělí prázdná. Lékařka objednává dětské pacienty, které je nutné vyšetřit, na určitou dobu.

„Snažíme se objednávat rodiče tak, aby chodili jeden po druhém, aby neseděli v čekárně a šli rovnou do ordinace. Ráno například volala maminka tříleté holčičky, která má na nohou pupínky. Poslala fotografii přes mobilní telefon a vyřešily jsme to. Tyto banálnější případy je nutné opravdu řešit po telefonu a zbytečně sem nechodit,“ dodala Holá.

Ta Právu také řekla, že má ochranné roušky pouze na tři dny. „A pak končíme. Máme posledních pár kusů, což jsou zásoby z minula, a zatím nám žádné nepřišly,“ potvrdila problém se zdravotnickým materiálem českobudějovická dětská lékařka.

Respirátory darem

Jihomoravští praktičtí lékaři nezavřeli v pondělí své ordinace. Přes den jim byly rozvezeny do ordinací respirátory, které stát dostal darem od finanční skupiny PPF. Z mnohých pacientů ale radost neměli. Shodují se na tom, že polovina z nich k nim vůbec neměla chodit.

„Přicházejí lidé s banálními problémy, jako opuchnutý kotník. Vůbec nemají v ordinacích co dělat. Stačilo si zavolat a vyřešili bychom vše po telefonu. Takto se nám míchají s pacienty, kteří mají příznaky koronaviru,“ řekl Právu předseda jihomoravské organizace Sdružení praktických lékařů Ivo Procházka, který ordinuje v Jedovnicích na Blanensku.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Podle něj by každý pacient měl používat selský rozum a zvažovat, zda skutečně musí k lékaři. Zdůraznil, že někteří lidé nemají nejmenší ponětí o závažnosti situace. Procházka začne své pacienty zřejmě třídit tak, že ráno bude řešit běžné pacienty, pak vydezinfikuje ordinaci a od jedenácti bude k dispozici pacientům s podezřením na koronavirus. Sdružení eviduje na jihu Moravy zhruba 500 členů.

Neordinujeme

Ordinace Praktický lékař – MUDr. Ralbovský, MUDr. Marešová ve Stodůlkách v Praze 13 sice na webu v pondělí psala, že má otevřeno, nemocní ale doktory na pracovišti nenajdou.

„Neordinujeme, protože jsme nedostali zdravotnický materiál, respirátory, dezinfekci,“ vysvětlila stručně sestra, která v pondělí vyřizovala telefony.

„Přeobjednáváme, v tuhle chvíli na duben, a přesměrováváme lidi na jiné doktory pro případ potřeby,“ řekla Právu.

Olomoucký praktický lékař Ivan Foltýn ordinuje bez omezení. „Žádné roušky jsme dosud nedostali. Při práci používáme chirurgické, které jsme si zakoupili sami,“ řekl Právu Foltýn. Na dotaz, zda má obavy z možného nakažení, bez dalšího komentáře dodal: „Na chřipku letos zemřelo 55 lidí a nikdo o tom nemluví.“

Praktici vyřizují jeden telefonát za druhým

Koronavirus

„Nejsme pozamykaní, ale ordinujeme v nouzovém režimu, protože jsme jako praktici dostali každý po třech respirátorech, což nám vydrží na jeden a půl dne,“ řekl předseda sdružení praktických lékařů na Zlínsku Lubomír Nečas.

„Pokud lékař ordinuje jeden den i se sestrou, tak druhý den už se musí obejít bez sestry. Takže pokud se situace nezmění, můžeme být v provozu tak nejvýše do středy. Byl příslib, že dostaneme další respirátory, ale kraj je dal na záchranku a do nemocnic, nedostali jsme ani žádné brýle, ani pláště, ani čepice,“ sdělil Nečas.

Praktická lékařka v centru Ostravy v pondělí uzavřela čekárnu ambulance. Je jí totiž přes 65 let a zdravotní sestra má čtyři děti, z nichž jedno bohužel bylo v kontaktu s nakaženým, takže se nyní čeká na výsledky testu.

Ochranné pomůcky nemáme. Snad do konce týdne, doufají lékaři

Koronavirus

„Pacienty ani nepouštíme do objektu. Chodím za nimi v ochranných prostředcích. Máme už totiž několik pacientů po karanténě, co se vrátili z Rakouska a Švýcarska, pár Slováků, co byli na montážích v zahraničí. Navíc zkolaboval portál pro vystavování elektronických neschopenek, protože je přetížený,“ líčila Právu zdravotní sestřička, která si nepřála zveřejnit jméno.

Reklama

Výběr článků

Načítám