Hlavní obsah

Praktici se pozastavují nad očkováním v Kadani, věk tam nehrál roli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda sdružení praktických lékařů Petr Šonka se pozastavil nad očkováním, které proběhlo v Kadani na Chomutovsku. Během minulého víkendu tam bylo podáno přes 3900 dávek a navzdory regulím se mohl nechat naočkovat kdokoliv bez ohledu na věk. Šonka kritizoval, že očkovací látky nedostali praktici, kteří by očkovali seniory nad 70 let věku.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Ústecký kraj zde, místo aby dal očkovací látky praktikům, kteří by naočkovali skutečně staré a nemocné pacienty, je dal do nemocnice Kadaň. Zde se podstatná část očkovala lidem, kteří nyní vůbec vakcínu dostat neměli. Počet balení odpovídá počtu praktiků připravených očkovat v okrese Chomutov, kraj tedy mohl bez problémů dát tyto vakcíny jim,” řekl Šonka.

Lidí mladších 55 let bylo naočkováno v Kadani 1400
předseda sdružení praktických lékařů Petr Šonka

Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) odůvodnil očkování ve velkém tím, že bylo potřeba vakcínu použít, aby tento týden dorazila navýšená dodávka vakcín. Na kraj se totiž nedávno snesla kritika za to, že má na skladě několik tisíc dávek.

Na očkování lákal inzerát

Do nemocnice v Kadani o víkendu dorazilo na očkování proti koronaviru několik tisíc lidí. Někteří přijeli i z okolních obcí. Šlo prý mimo jiné i o zkoušku toho, jak by mohla fungovat velkokapacitní očkovací centra.

V Česku se konečně očkuje i o víkendu

Domácí

Podle hejtmana se v nemocnici skutečně očkovali i lidé mladší 70 let. „Jediné, co se tam omylem stalo díky systému, bylo to, že se uvolnil systém, který spustil slot pro skupinu 1B, tam se stala asi půl hodinová prodleva, kdy se mohli očkovat lidé, kteří nejsou prioritní,” řekl novinářům hejtman.

Praktici vakcíny vůbec nedostali

Šonka uvedl, že o víkendu dostalo v Kadani vakcínu pouze 76 seniorů nad 80 let. Kolik bylo očkováno seniorů nad 70 let, podle předsedy není jasné.

„Zveřejnili pouze, že lidí mladších 55 let bylo naočkováno v Kadani 1400. Je tedy celkem zřejmé, že v naprosté většině se očkovaly osoby, které být vůbec očkovány neměly,” doplnil Šonka. Zpochybnil i inzerát nemocnice, který hlásal, že se může přijít očkovat každý.

Krajský radní Radim Laibl (ANO) Deníku řekl, že vakcíny pro Kadaň původně putovaly praktikům, podle něj je část nečekaně vrátila. „Pochopitelně nešlo o žádné vakcíny vrácené praktiky, těm nikdo žádné nedal, a kdyby dal, tak je samozřejmě naočkují,” dodal Šonka.

Registrační systém zabránil seniorům ze středních Čech nechat se naočkovat

Domácí

Praktici, kterých je v ČR kolem čtyř tisíc, by mohli každý naočkovat denně kolem 40 000 osob. Opakovaně však poukazují na to, že při distribuci vakcín jsou preferována očkovací centra. Situaci jim neusnadňuje ani praktická nemožnost očkovat pacienty, kteří se již zaregistrovali do registračního systému a nemohou záznam zrušit.

Reklama

Výběr článků

Načítám