Hlavní obsah

Prahou se vydal pochod za legalizaci marihuany

Praha
Aktualizováno

V centru Prahy začal v pátek po poledni tradiční pochod za legalizaci marihuany. Hlavním mottem již 18. ročníku pražského happeningu s názvem Million Marihuana March 2015 je legalizace pěstování konopí a držení jeho produktů pro vlastní potřebu či léčbu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pražský pochod za legalizaci marihuany

Článek

Účastníci se začali scházet na Karlově náměstí dlouho před začátkem pochodu. Mnozí z účastníků nesli hesla podporující konzumaci marihuany. Jako každoročně na demonstraci vládla uvolněná nálada, častým pokřikem bylo "legalizace, legalizace". Na protest cca 2500 lidí dohlíželi desítky policistů a strážníků.

Akci pořádá občanské sdružení Legalizace.cz, podle jeho předsedy Roberta Veverky podporuje Česko protikonopnou politikou černý trh. V Česku povolil zákon léčebné konopí od dubna 2013, kvůli problémům s dodávkami si ho mohlo legálně koupit v českých lékárnách zatím jen minimum pacientů. Pomáhat má na obtíže pacientů s AIDS, roztroušenou sklerózou či rakovinou. V chystané novele chce ministerstvo zdravotnictví umožnit v některých případech léčbu konopím také dětem.

Marihuana je zřejmě nejrozšířenější ilegální drogou v ČR, podle průzkumu ji vyzkoušela více než polovina lidí ve věku 15 až 34 let.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Účastníci pochodu za legalizaci marihuany Million Marihuana March, který prošel v pátek 8. května centrem Prahy

Proti zásahům v growshopech

Podle předsedy sdružení má í pochod vyjádřit také nesouhlas se zátahy policie proti majitelům growshopů a květinářství, kteří se prodejem semínek konopí a poskytováním informací podle policie dopustili trestného činu šíření toxikomanie. Akci podpořily Česká pirátská strana a Strana zelených.

"Jen inteligentní regulace zajistí dostupnost a využitelnost konopí v jeho plné šíři, ukončí zbytečné výdaje na vymáhání prohibičních zákonů a učiní z konopí obchodovatelnou komoditu, která by zajistila tolik chybějící příjmy do státní kasy," řekl Veverka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám