Hlavní obsah

Prahou prošly tisíce účastníků pochodu Prague Pride, extrémisty policie oddělila

Aktualizováno

Festival Prague Pride, který je věnován lesbám, gayům, bisexuálům a transexuálům (LGBT) i dalším minoritním komunitám ve sobotu vrcholí tradičním průvodem centrem metropole. Z Václavského náměstí zamířil karnevalový průvod na Letnou. Pochodu se účastní tisíce lidí.

Záznam: Průvod LGBT Prague Pride 2019Video: ČTK

 
Článek

V čele průvodu s alegorickými vozy jela dvojice maršálů a jedné maršálky, což jsou lidé, kteří se zasadili o prosazování rovných práv pro LGBT komunitu.

Letos jsou to herec Jiří Hromada, bývalá ministryně a nyní poslankyně za hnutí ANO Karla Šlechtová a romský aktivista David Tišer. Průvodu, na který vedle pořadatelů dohlížejí i policisté a antikonfliktní tým, se účastní rovněž desítka zahraničních diplomatů.

V čele průvodu šel i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), který se akce zúčastnil i loni a chce tak vyjádřit podporu zástupcům sexuálních menšin, kteří v mnoha zemích stále čelí represi.

Průvod LGBT Prague Pride 2019Video: ČTK

Hřib před začátkem průvodu uvedl, že v letošním roce jde také o podporu zákona o manželství stejnopohlavních párů, který by měla projednat Sněmovna. „Mělo by přinést stejná práva a povinnosti všem,” řekl. Zákon podpořil i primátorův náměstek Petr Hlubuček (STAN), který se průvodu rovněž účastní.

V sobotu se na Václavském náměstí objevilo několik lidí s vlajkami, podle kterých by se účastníci pochodu měli bát božího hněvu.

Průvod se v Revoluční ulici potkal asi s desítkou extremistů, policie je oddělila stranou. Odpůrci se pokusili účastníky průvodu napadnout. "Skupinka asi deseti lidí se snažila ten průvod zastavit, odclonili jsme je stranou a pokračuje se dál," uvedl mluvčí. V cestě procesí stojí také pětice zastánců tradiční rodiny s transparenty.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Účastníci pochodu Prague Pride na pražském Václavském náměstí.

Festival, který se v Praze koná od roku 2011 tradičně vzbuzuje i odmítavé reakce u konzervativnější části veřejnosti. Tehdy vyvolal bouřlivé reakce konzervativců, podle nichž byla přehlídka obscénní a nevkusně vnucovala ideologii homosexualismu. Pojem použil tehdejší prezident Václav Klaus, podle něhož bylo nutné proti tomuto jevu bojovat. Protesty v dalších letech slábly.

Zatímco na první ročník festivalu dorazilo 25 000 lidí, loni již organizátoři zaznamenali 92 000 návštěvníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám