Hlavní obsah

Praha vznesla pochybnosti, zda může stavební zákon platit od července

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zastupitelstvo hlavního města jasnou většinou odhlasovalo pochybnost, zda od července může začít platit nová úprava stavebního zákona. Odhlasovaly to ve čtvrtek všechny zastupitelské kluby s výjimkou Pirátů. Příprava digitalizace stavebního řízení a prováděcích předpisů se podle obav zastupitelů napříč koalicí a opozicí nemusí stihnout.

Foto: Sdružení pro architekturu a rozvoj

Krize nesmí zabrzdit nový stavební zákon. Ten přinese státu miliardy | foto: Sdružení pro architekturu a rozvoj

Článek

Odhlasovali, že termín 1. července považují „za velmi kritický“, a požádali vládu o harmonogram kroků v dostatečném předstihu a o školení úředníků. „Pokud budeme postupovat takzvaně partyzánsky, ono se to nějak spatlá. Ale jakmile budou rozhodnutí stavebních úřadů podrobena soudním rozhodnutím, budou shozena,“ uvedl Radomír Nepil (ANO). Nejasno je podle něho o takzvaném portálu stavebníka, ale i o územním geoportálu.

Otázky se podle primátorova náměstka Petra Hlaváčka (za STAN) týkají zejména digitalizace. Přesto radil zachovat chladnou hlavu. Připravený harmonogram kroků přečetla Zuzana Freitas Lopesová (Piráti), ale kolegy tím nepřesvědčila.

Nejistotě čelí i úředníci, ačkoli procházejí školeními. „Jenže k digitalizaci nebylo do dnešního dne ani jedno školení,“ řekl šéf magistrátní sekce rozhodování o území Tomáš Veselý. Školení pro pražské úředníky je podle Freitas Lopesové na programu začátkem dubna.

Prezident podepsal novelu stavebního zákona

Domácí

Výzva parlamentu neprošla

Mít jen tři měsíce na testování systému znamená podle Zdeňka Zajíčka (ODS) riziko. „Počítalo se s půlroční dobou testování všech nových systémů,“ uvedl. Pokud podle Tomáše Peka (TOP 09) lze odložit účinnost zákona, mělo by se to stát. „Nestihne se to a všichni to víme,“ řekla Barbora Rázga (ANO).

„Pakliže dostaneme informace zítra a pozítří se spustí zkušební provoz, všichni zatnou zuby, pak se to možná za 101 dní stihne,“ dodal Pavel Zelenka (Praha sobě), který navrhl výzvu parlamentu o prodloužení přechodného období. Výzva nebyla přijata. Pokud by systém ale 1. července nefungoval, hrozí podle Nepila hospodářské škody.

O stavebním zákonu před týdnem jednala vládní koalice, vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) lídry koaličních stran ujišťoval, že se stihnou všechny kroky, které souvisejí se změnami ve stavebním řízení.

Nejvyšší stavební úřad nevznikne, Senát posvětil novelu stavebního zákona

Ekonomika

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám