Hlavní obsah

Praha vyhrála první kolo sporu o vyklizení nevěstince v Holešovicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Praha uspěla minulý čtvrtek u první instance se žalobou na vyklizení holešovického erotického podniku ShowPark v jedné z hal Pražské tržnice, který je považován za největší nevěstinec v širším centru Prahy.

Foto: Petr Janiš, Právo

Erotický podnik se v hale č. 18 Pražské tržnice zabydlel v roce 1998.

Článek

„Uspěli jsme zatím nepravomocně s naší žalobou o vyklizení prostoru. Dá se předpokládat, že se provozovatel odvolá k Městskému soudu v Praze, ale nepochybuji, že uspějeme i tam,“ řekl v pondělí Právu primátorův náměstek Pavel Vyhnánek (Praha sobě). Rozhodnutí obvodního soudu považuje za průlom.

Prostitutky z Holešovic se stěhovat nemusí, prostory nejsou pro bezdomovce vhodné

Domácí

Spor navazuje na předchozí vítěznou při města s bývalým nájemcem secesní tržnice, společností Delta Center. Někteří nájemci tržnice včetně ShowParku měli podnájemní smlouvy s ní a neuznali právo města jako vlastníka památkově chráněného areálu.

Zbyněk Matela, jednatel firmy Eroc, která nevěstinec v magistrátní budově provozuje, požadoval uzavření nájemní smlouvy místo s Delta Center přímo s městem, kterou společnost nikdy neměla. Na jednání zastupitelů loni řekl, že klub plní pro město pozitivní funkci a jeho uzavření by mělo nežádoucí důsledky.

Magistrát ale takovou smlouvu uzavřít nemůže. Buď by musel zveřejnit záměr prostor pronajmout za účelem provozování prostituce, což je trestný čin, nebo v záměru lhát.

Vykliďte prostor. Pirát Hřib chce největší nevěstinec v Praze pro bezdomovce

Domácí

„Spor jsme nikdy nevedli v nějaké ideologické nebo morální rovině, zdali prostituce ano, nebo ne. Celý problém spočíval v tom, že ShowPark nikdy neměl smlouvu s městem,“ řekl Vyhnánek. „Nechceme, ale i kdybychom chtěli, nemůžeme uzavřít nájemní smlouvu s provozovatelem nevěstince, protože bychom neměli co napsat do smlouvy,“ dodal náměstek, podle něhož se jen hraje o čas.

Mimosoudní jednání s provozovatelem k dohodě podle něho nevedla.

Delta Center, která měla v nájmu od města celou tržnici, po prohraném sporu s magistrátem musela areál vyklidit a má povinnost uhradit dlužné nájemné s příslušenstvím ve výši 246 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám