Hlavní obsah

Praha vyhlásila druhý povodňový stupeň, problémy po celé zemi

Právo, Novinky, ČTK, dan, ab, kob
PRAHA/BRNO

Těm, kteří si pamatují ničivé povodně z léta 2002, nynější oteplení a déšť způsobily vrásky na čelech. Na třiceti místech ČR byl kolem 17:00 vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity. Večer byl vyhlášen druhý povodňový stupeň i v hlavním městě Praze. Svízelná byla situace v oblasti Nymburska na Labi, kde musela být evakuována obec Vestec. Na Zlínsku sesuv půdy zavalil silnici.

Článek

V hlavním městě byl vyhlášen druhý povodňový stupeň, na příchod záplavové vlny se začala chystat další území Prahy. V noci se budou stavět protipovodňové zábrany v oblasti Smíchova, Starého Města, všech pražských nábřeží, Holešovic, Troje a Sedlce. "Na to navážou i dopravní omezení," řekl mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf po večerním zasedání krizového štábu.

Podle prognóz by hladina Vltavy měla v Praze kulminovat ve čtvrtek ráno, stav by měl dosáhnout maximálně třetího povodňového stupně

Ministr zemědělství Jan Mládek (ČSSD) řekl, že nebezpečná situace je na po celém toku Vltavy, ale na středním toku dopady velké vody zmírnit dvě velké přehrady Slapy a Orlík, které zatím mají rezervy. 

Pražský primátor Pavel Bém (ODS) v úterý nevyloučil kvůli vodě evakuaci části ZOO v Praze-Troji. Vltavou protéká zhruba 1090 metrů krychlových za sekundu. Třetí stupeň bude vyhlášen při průtoku 1530 metrů krychlových za sekundu.

Vesnička na Nymbursku byla evakuována

Nejhorší situace je na řekách v povodí Labe. Pro lidi z evakuované obce Vestec na říčce Mrlina, kteří noc z úterý na středu stráví mimo svůj domov, poskytne dočasné útočiště v tělocvična v nedalekém Hrubém Jeseníku. Z obce odešly asi tři stovky lidí, ostatní museli podepsat prohlášení, že ve svých domech zůstávají na vlastní nebezepečí.

Na 40 místech je druhý povodňový stupeň, premiér řekl, že situace je zatím pod kontrolou. Do akcí se zapojilo i 900 vojáků a 800 dalších je připraveno. Podle šéfa hasičů Miroslava Štěpána mají pohotovost od včerejšího večera. Po celé ČR je kvůli povodním nasazeno 3000 hasičů.

Sesuv půdy zavalil silnici

Mezi obcemi Březůvky a Ludkovice na Zlínku se sesunul podmáčený svah a asi na 50 metrech zavalil silnici. Stromy, který na svahu rostly, zpřetrhaly elektrické vedení. Nános bahna je až 1,5 metru vysoký.

Hasiči na místě čistí především koryto místního potoka, aby se voda nerozlévala a nezaplavila domy. Policie odklání dopravu.

ZOO v Troji se připravuje na evakuaci zvířat

Pražská zoologická zahrada je připravena na evakuaci všech zvířat, která chová ve spodní části trojského areálu, před velkou vodou. Ředitel ZOO Petr Fejk ale doufá, že hladina Vltavy nedosáhne takové hranice, aby byl přesun zvířat nutný. Definitivně vedení zahrady o přestěhování tisícovky zvířat včetně velkých šelem a goril, rozhodne ve středu ráno podle předpovědi.

Pro všechna zvířata je v případě nouze místo v horní části zahrady. Symbolem povodní z roku 2002 se stal lachtan Gaston, jehož unesla rozbouřená Vltava až do Německa, miláček návštěvníků ZOO svou dobrodružnou výpravu nepřežil a podlehl vnitřním zraněním.

Podle Béma není důvod k panice

Je možné předpokládat dosažení průtoku 2030 metrů krychlových za sekundu, což odpovídá desetileté vodě, upozornil primátor. Důvod k panice nyní ale podle Béma není.

"Předpokládáme, že v následujících 48 hodinách bude průtok relativně stabilizován," podotkl primátor. Na Orlíku má být podle něho průtok regulovaný mezi 500 a 550 metry krychlovými za sekundu. Nelze ale odhadnout stav vody v Berounce a Sázavě.

Magistrát už v pondělí vyklidil náplavky, které už jsou zaplavovány, a uzavřel Čertovku. V úterý ráno postavil zábranu v Divadelní ulici. Uzavřeny nyní budou i podchody ve Stromovce a pod tramvajovou tratí v Modřanech.

V Brně je situace podobná, na Svratce vyhlášen třetí stupeň

I v metropoli Moravy se chystají na velkou vodu. "Ve 13:00 vyhlásila povodňová komise třetí stupeň povodňové aktivity na řece Svratce v Židlochovicích na Brněnsku. Ve městě je hladina řeky je nyní místy až dva metry pod vrcholem hrází, vodohospodáři ale uzavřeli všechny vpustě kanalizačních a dalších přítoků řeky, aby voda nemohla prorážet do obytných částí," sdělil Novinkám tiskový mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Podle mluvčího již v ulicích Brna začali odpoledne hasiči plnit pytle s pískem na břehu řeky Svitavy v Kaštanové ulici. Chtějí tak zamezit, aby řeka vystoupila z břehů.

Povodňové stupně
První stupeň (stav bdělosti)
Nastává při nebezpečí přirozené povodně, která vzniká, když voda dočasně nestačí přirozeným způsobem odtékat. Je třeba věnovat zvýšenou pozornost vodnímu toku nebo jinému zdroji povodňového nebezpečí, činnost zahajuje hlásná a hlídková služba.
Druhý stupeň (stav pohotovosti)
Vyhlašuje se v případě, že nebezpečí přirozené povodně přerůstá v povodeň. Vyhlašuje se i při překročení mezních hodnot daných v povodňovém plánu a při snížení bezpečnosti vodního díla.
Třetí stupeň (stav ohrožení)
Vyhlašuje se při nebezpečí vzniku škod většího rozsahu, ohrožení životů a majetku v záplavovém území, zahajují se nouzová opatření. Provádějí se také zabezpečovací a podle potřeby i záchranné práce nebo evakuace.

Řeky se vylévají i jinde

V Olomouckém kraji nadále stoupají kvůli oteplení a dešti hladiny řek. Na Třebůvce na Šumpersku trvá třetí stupeň povodňové aktivity, voda se rozlila do luk a ohrozila i jedno obydlí. V Dluhonicích na řece Bečvě na Přerovsku platí druhý stupeň a v Teplicích nad Bečvou, Olomouci či v Lupěném na Šumpersku první stupeň.

Na třech místech Jihomoravského kraje musel být v noci na dnešek vyhlášen kvůli tání, které provázejí dešťové přeháňky, třetí stupeň povodňové aktivity, ohrožení. Situace je vážná na Znojemsku na řece Dyji, a to v Podhradí a v Janově, a také na řece Moravě ve Strážnici na Hodonínsku.

Na Ostravsku voda zatopila silnice a sklepy

Voda z tajícího sněhu na horách a odpolední déšť na mnoha místech Moravskoslezského kraje zvedla hladinu řek a potoků natolik, že se vylila z břehů. Zaplavila pole, silnice a dostala se i do sklepů rodinných domů.

Už v úterý ráno vodohospodáři vyhlásili třetí povodňový stupeň v Odrách na Novojičínsku a v Ostravě-Svinově, druhý stupeň povodňové aktivity byl na Odře v Bartošovicích, na řece Opavě v Opavě a Děhylově a na řece Hvozdnici v Oticích. Záplavy přímo ohrožovaly dvě desítky zastavěných a obydlených lokalit, na dalších místech vodohospodáři ohrožení nevylučovali. Řeka Odra zalila silnice z Bernatic do Suchdolu nad Odrou, ze Suchdolu do Kunína a ze Suchdolu do Jeseníku nad Odrou.

V samotném Jeseníku nad Odrou před ústím řeky Luhy se voda rozlila až bezprostředně k rodinným domům. "Máme to tady takřka každé jaro. Jak taje, valí se voda z hor, zaplavená bývá i cesta. Z obce jsme dostali letáčky s telefonním číslem, kam máme volat, kdyby se voda dostala až do domu," řekla Právu Anežka Bednářová, která se synem a jeho rodinou bydlí v jednom z ohrožených domů.

"Zatím neplaveme a doufám, že ani nebudeme," reagoval starosta Tomáš Machýček.

Bezmála dvě stě metrů dlouhou protipovodňovou hráz z pytlů s pískem a vaků naplněných vodou stavěli od rána na břehu řeky Odry v Ostravě-Koblově profesionální a dobrovolní hasiči, jímž pomáhali i vojáci 157. záchranného praporu v Hlučíně. "Voda ohrožuje asi čtyřicet rodinných domů. Hráz by je měla ochránit," řekl Právu na místě mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Povodně a ČR v úterý 28. března 2006
Vestec (Nymbursko)v 18:30 evakuace obyvatel kvůli rozvodněné řece Mrlině v povodí Labe
Prahana Kampě se staví protipovodňové bariéry
Neratovicetamní společnost Spolana se rozhodla, že ve středu přeruší provoz
jižní Čechytřetí stupeň povodňové aktivity vyhlásili vodohospodáři na Lužnici v Bechyni, Nové Vsi a Pilaři, na Stropnici v Pašínovicích, na Malši v Roudném a na Dyji v Dačicích
západní Čechyhladiny řeky Klabavy v Hrádku u Rokycan a Úslavy v Koterově u Plzně odpoledne překročily třetí stupeň povodňové aktivity
východní Čechytřetího povodňového stupně dosáhla řeka Dědina v Mitrově na Rychnovsku
severní Moravastav ohrožení platí v Odrách a Ostravě-Svinově
VysočinaNa řekách dosáhly hladiny nejvyššího povodňového stupně řeka Jihlava v Brancouzích na Jihlavsku i v Třebíči-Ptáčově, v Povodí Vltavy potom řeka Sázava v Chlístově na Havlíčkobrodsku a Želivka v Poříčí na Pelhřimovsku

Odra by měla kulminovat ve čtvrtek

Podle meteorologů má pršet i během středy a teplota vzduchu se má pohybovat mezi 5 až 15 stupni i v horských oblastech. To může přinést další tání sněhu.

"Za těchto předpokladů v povodí Odry prognózujeme postupný vzestup hladin vodních toků s jejich předpokládanou kulminací během celé středy, na dolních tocích i ve čtvrtek. V dalších dnech by mělo přijít setrvalé a pomalé klesání hladin," řekla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková. Podle záchranářů by lidé v nejvíce ohrožených místech měli být připraveni na možnou evakuaci.

Anketa

Myslíte si, že Praha je na povodeň lépe připravená než v roce 2002?
ano
79,1 %
ne
20,9 %
Celkem hlasovalo 11008 čtenářů.

POVODNĚ V LETECH 1997 A 2002

  • 7.7.-17.7.1997 Katastrofální ničivé záplavy na celém území Moravy a přilehlé části východních Čech způsobené přívalovými dešti byly označovány jako povodeň století. Vyžádaly si životy 46 lidí, z nichž osm podlehlo zjeména infarktům vyvolaným katastrofou, tři lidé se pohřešovali. Na místa záplav se v kritickém období vypravili i prezident Václav Havel a společně premiér Václav Klaus a předseda Sněmovny Miloš Zeman. Nejhorší povodňová vlna na Moravě v zásadě pominula až po dvou týdnech, i když ohrožení mnohde stále přetrvávalo.
  • 7. - 17.8. 2002 ČR zasáhly nejničivější povodně v novodobých dějinách. Vydatné deště zvedly hladiny většiny řek v jižních a jihozápadních Čech. Začaly stoupat toky v povodí horní Berounky, a výrazně na Otavě, horní Vltavě a Lužnici. Postupně povodně zasáhly celý tok Vltavy a následně Labe od soutoku. Rozvodněna silně byla i Dyje na Znojemsku. V Praze kulminovala Vltava 14. srpna; 17. srpna se povodňová vlna Labe přesunula na sever do Německa.
  • Povodněmi byly postiženy zejména Praha a kraje Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, a Ústecký. Celkem se záplavy projevily v deseti krajích. Zasaženo bylo 40 okresů (zhruba polovina všech okresů v zemi), postiženo 753 obcí včetně Prahy a evakuováno muselo být 220 tisíc obyvatel.

ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám