Hlavní obsah

Praha si připomněla události února 1948

ČTK, Novinky
Praha

Nedopustit ztrátu historické paměti a nepřipustit návrat komunistů k moci, vyzývali účastníci čtvrtečního pietního shromáždění k výročí událostí února roku 1948. Dobu, kdy v tehdejším Československu převzala moc komunistická strana, si lidé připomínali na řadě dalších akcí. Někteří kritizovali současnou vládu.

Praha si připomněla výročí komunistického převratuVideo: Novinky

 
Článek

Na pochod studentů na Pražský hrad v únoru 1948 vzpomínal jeho tehdejší účastník Zdeněk Šamán. „Když jsme vyšli z Karláku, tak nás nejdřív zastavili nějací četníci. Pak jsme šli dál a tady v Nerudovce nás zastavili a dál už nás nepustili. Dokonce jsme slyšeli výstřel. To zasáhli jednoho mého kolegu. Ten se pak musel s prostřelenou nohou léčit v nemocnici,“ popsal Novinkám Šamán.

V roce 1948 se vysokoškolští studenti vypravili průvodem na Hrad dvakrát. Poprvé, 23. února, se jejich tříčlenná delegace dostala až k prezidentu Edvardu Benešovi. O dva dny později jim v Nerudově ulici přehradil cestu kordon příslušníků tehdejšího Sboru národní bezpečnosti. Při jejich zásahu byl postřelen a zmrzačen student Vysoké školy lesního hospodářství Josef Řehounek. Pochodu se podle dobových policejních odhadů zúčastnilo 7000 lidí.

Nacisté a komunisté

Události před 68 lety připomněli ve čtvrtek také místopředseda Konfederace politických vězňů František Šedivý a předseda Pražského akademického klubu 48 Jaroslav Müller. Uvedli, že účastníkům pochodu násilně bránili jak příslušníci komunisty ovládané policie, tak někdejších Lidových milicí, které byly nazývány jako ozbrojená pěst dělnické třídy.

Studenti se podle Müllera bránili nejen zpěvem státní hymny, ale také skandováním slov "17. listopad", čímž připomínali nacistický zásah proti studentům v roce 1939. Byli první, kdo tyto události spojil, a "první, kdo nacistickou totalitu postavili na úroveň totalitě komunistické," uvedl Müller.

Související téma

Akce s názvem Oligarchům zvoní hrana na pražském Václavském náměstí byla namířena proti současné vládě, respektive ministru financí a podnikateli Andreji Babišovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám