Hlavní obsah

Praha se poprvé připojila k Hodině Země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Praha se letos poprvé připojila k mezinárodnímu happeningu Hodina Země. V rámci akce, která má upozornit na potřebu ochrany životního prostředí, zejména klimatu, v 20:30 potemněla například Petřínská rozhledna nebo nejvyšší stavba české metropole - žižkovský vysílač. Do akce se každoročně zapojují milióny lidí a tisíce měst po celém světě včetně Paříže, New Yorku nebo Londýna.

Článek

V Česku se v sobotu podle koordinátorů z Ekologického institutu Veronica k happeningu připojilo přes 150 obcí, řada hradů, zámků, ale i soukromých společností. Velké množství z připojených českých obcí přislíbilo, že v 20:30 na hodinu zhasne veřejné osvětlení. Města se zúčastnila především vypnutím osvětlení svých dominant a památek. To je i případ metropole.

Praha avizovala, že vypne slavnostní osvětlení Staroměstské a Nové radnice, Vyšehradu, nebo Karlova mostu i věží na jeho obou koncích. K akci se přihlásily i soukromé subjekty, vedle vysílače na Žižkově třeba i Tančící dům.

Mimo Prahu se mělo vypnout například nasvícení karlovarské kolonády nebo kutnohorského chrámu svaté Barbory. Ke kampani Hodina Země se v Česku přihlásily i další památky, třeba hrady Svojanov na Svitavsku nebo Karlštejn.

Světlo se v rámci Hodiny Země nevypíná po celém světě najednou, ale podle rytmu časových pásem. V každém místě na světě se mohou dobrovolníci k akci připojit úderem půl deváté večer místního času a vytrvat mají do půl desáté večer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám