Hlavní obsah

Praha postaví centrální márnici za 150 miliónů

Praha

Městská rada hlavního města Prahy v úterý odsouhlasila výstavbu centrální márnice. Novináře o tom v úterý informoval radní Milan Richter (ODS). Mrtví ze všech částí Prahy se tak budou v budoucnu svážet k severní ohradní zdi Olšanských hřbitovů, kde na to radnice vyhradila své pozemky. Márnice by měla mít kapacitu až 168 míst, náklady by se měly pohybovat kolem 150 miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V Praze ročně zemře zhruba 12,5 tisíce lidí, plánovaná kapacita by tak podle Richtra měla stačit. "Praha má v současnosti nedostatek míst pro zemřelé. Je tu sice sedm patologií ve zdravotnických zařízeních a tři ústavy soudní patologie, ale to nestačí," uvedl Richter.

Do centrální márnice by byli sváženi mrtví z celé Prahy, až poté by si je vyzvedli pozůstalí nebo najatá pohřební služba. Radní přiznává, že tím chce město předcházet případům, kdy nejsou těla zemřelých vhodně uložena a mohou podléhat hnilobě.

Všechna těla do Olšan

Na takový případ v květnu upozornila některá média. Podle Richtra fungují takováto zařízení také v jiných metropolích, například ve Vídni, Bratislavě, Budapešti a Paříži.  

Vedení města chce do konce roku zároveň navrhnout vyhlášku, která by nařizovala, že všechna těla budou svážena do tohoto zařízení.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám