Hlavní obsah

Praha koupí Ďolíček za 121 miliónů

– Praha • Aktualizováno

Praha koupí stadión Ďolíček ve Vršovicích. Město zaplatí 121,1 miliónu korun, dalších asi sedm miliónů doplatí klub Bohemians 1905. Vlastník stadiónu, Bohemians Real, za něj požaduje 134 miliónů, částka se sníží o daň z nabytí nemovitosti, kterou firma namísto Prahy zaplatí.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Fanoušci fotbalistů Bohemians 1905 se radují na pražském magistrátu poté, co zastupitelé rozhodli, že město stadión koupí

Článek

Nákup přišly na pražský magistrát podpořit desítky fanoušků. Bohemians 1905 mají domluvu s vlastníkem stadiónu, že jej mohou využívat do června.

V rámci dlouhé diskuse vystoupili i fanoušci Bohemians a předseda představenstva Bohemians 1905 Darius Jakubovič. "Odložte dnes politikaření a nenechte propadnout úsilí lidí a jejich peněz. Město nedává peníze do neznáma, nekupuje akcie, ale nemovitost," řekl.

Koupi přišel podpořit také herec Ivan Trojan. "Myslím si, že vy dnes máte možnost odkoupí stadiónu vrátit klub sportu, fotbalu, fanouškům tak, jak to zamýšlel zakladatel stadionu pan Danner," řekl Trojan. Rovněž uvedl, že na přilehlém parkovišti může vzniknout sportoviště pro děti a navíc vznikne klidová zóna.

Vlastník sídlí v Belize

Zástupce vlastníka Lukáš Eichinger uvedl, že "firma provozuje stadión v neziskovém režimu, a to je třeba změnit. Myslím si, že pro Prahu je to dobrá investice. Cena odpovídá znaleckému posudku," řekl.

Opoziční zastupitelka Alexandra Udženija (ODS) se tázala, kdo je vlastníkem firmy Bohemians Real. Podle jejích zjištění je to prý firma, kterou vlastní firma sídlící v Belize. "Pokud se dozvíme, komu pošleme 121 miliónů, pak jsme schopni to podpořit. Chceme vědět, kdo vlastní Bohemians Real," řekla.

Bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS) uvedl, že mohou být všichni zastupitelé kriminalizováni. "Vnímám to jako politické rozhodnutí i s vědomím toho rizika a věřím, že fanoušci Bohemians budou chodit i před tu soudní síň, kde budeme vypovídat," řekl Svoboda.

O získání stadiónu se jedná už od roku 2011. Zástupci Prahy 10 na podzim 2014 schválili jeho výměnu za sousední pozemky v odhadní ceně 60 miliónů. Radnice tak měla místo 109 miliónů zaplatit za stadión 49 miliónů Kč. Proti dohodě se ale postavilo tehdejší vedení Prahy, jehož souhlas je nutný pro všechny majetkové převody městských částí nad 50 milionů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám