Hlavní obsah

Praha chce ušetřit stovky milionů korun, hlavně na dopravě a pronájmech

Praha

Pražský magistrát bude kvůli koronavirové krizi, která znamená propad příjmů, šetřit na běžných výdajích. Jako první přijdou na řadu doprava a majetek, kde město uspořit řádově stamiliony korun. V debatě na TV Prima to v neděli řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). O případných úsporách v investicích zatím vedení města nediskutuje.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova pražského magistrátu na Mariánském náměstí

Článek

Proti škrtům v investicích jsou zastupitelé Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN), řekl v debatě europoslanec a předseda Spojených sil Jiří Pospíšil (TOP 09). Vedení města očekává kvůli opatřením proti pandemii covidu-19 propad 12 až 15 miliard korun.

„Teď v pondělí jde na radu tisk, kterým by se vlastně měly udělat rozpočtové úpravy a úspory ve výši 614 milionů korun. Primárně se tedy jedná o oblast dopravy a majetku, kde se bude šetřit právě na běžných výdajích,” řekl Hřib. Město by si například nemuselo pronajímat tolik budov pro úředníky.

Praha si najala Piráta, aby našel Hřibovi šéfa magistrátu. Pospíšil je v šoku

Domácí

O investicích se vedení Prahy bude podle Hřiba bavit až v září. Případné škrty odmítl europoslanec a předseda zastupitelů Spojených sil Pospíšil. „My podpoříme veškeré návrhy na šetření, jediné, kde nechceme šetřit, jsou investice. Není možné, abychom podvázali investice města, zvláště v oblasti dopravní infrastruktury a školství. Investice, kdybychom zarazily, tak by to vedlo k další hospodářské recesi,” řekl Pospíšil.

Primátor v diskusi také kritizoval postup vlády. Podle Hřiba je potřeba, aby peníze dostaly nejen obce, ale také kraje. Obce dostanou od vlády 1250 korun na obyvatele. Praha proto navrhne legislativní úpravu, aby kraje dostaly 500 korun na obyvatele. „Potřebujeme, aby vláda kraje podpořila,” řekl Hřib.

Piráti opět tlačí na legalizaci prostituce. Státu to přinese až 10 miliard, tvrdí

Domácí

Magistrát již v podpoře podnikatelům odpouští restauratérům nájem za restaurační předzahrádky, hoteliérům poplatek z pobytu a obchodníci mohou zdarma využít zábor veřejného prostranství pro vystavení zboží. Podnikatelům také město odložilo splátky nájmů nebo odpustilo penále z prodlení jeho platby. Praha zavedla také svůj program COVID Praha a vložila do něj 600 milionů korun, které slouží jako záruka pro půjčky podnikatelům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám