Hlavní obsah

Praha chce od března opět zavést papírové kupóny na MHD

– Praha • Aktualizováno

Od března chce Praha opět vydávat papírové kupóny na MHD, ale souběžně s nimi mají zůstat i karty Opencard. Vyplývá to z materiálu, který by měla rada města projednat v úterý. Zároveň nechá vypracovat analýzu, která určí, co s projektem Opencard bude dál.

Foto: Milan Malíček, Právo

Adriana Krnáčová (ANO)

Článek

Existenci materiálů potvrdil zastupitel Jakub Michálek (Česká pirátská strana). Praha má kvůli smlouvám z minulosti s Opencard dlouhodobé problémy.

Dopravní podnik a organizátory dopravy (Ropid) informovala primátorka Adriana Krnáčová (ANO) o přechodu na papírové kupóny na začátku týdne. Mají připravit technologickou podporu a informační kampaň.

Možná i dříve

Z materiálu pro radu vyplývá, že pokud bude možné vytisknout kupóny dřív, zavede je město ještě před začátkem března. Planost ročních kupónů na MHD nebude nově možné přerušit, papírové kupóny to totiž neumožňují, Praha proto tuto možnost zruší i u Opencard.

Zástupci firmy eMoneyServices (EMS), která vlastní práva k Opencard, tvrdí, že Praha zatím neřekla ani to, zda chce v projektu pokračovat či nikoli. Za bezchybný chod Opencard ručí jen do konce ledna.

Kritika od ODS

Pražská ODS návrat k papírovým kupónům kritizuje. „Adriana Krnáčová vyhlašuje návrat k papírovým kupónům MHD. Jedná se o nejhorší možné řešení, které nás vrací zpátky do minulosti. Už se nedivím, že o tom svém rozhodnutí nechtěla včera zastupitelům nic říct. Toto řešení má z vlastní hlavy nebo od samozvaných IT expertů Pirátů? Kdy se dočkáme k návratu ke koňce, plynovému osvětlení a parní čističce?” zareagoval předseda pražské ODS Filip Humplík.

Situaci kolem projektu Opencard, který Prahu vyšel na minimálně 1,35 miliardy korun, bez výsledku řešilo již několik politických reprezentací. Sama primátorka v prosinci loňského roku tvrdila, že „řešení" situace představí do Vánoc.

Kartu Opencard, která slouží především jako tramvajenka, si dosud vyzvedlo asi 1,2 miliónu cestujících. Deset minulých radních za TOP 09 a ODS kvůli projektu čelí obvinění. Spor Prahy a EMS řeší soud.

Reklama

Související články

Opencard bude fungovat i v roce 2015

Ačkoli smlouva společnosti eMoneyServices (EMS) s hlavním městem již vypršela a s pražským dopravním podnikem vyprší s rokem 2014, opencard platit nepřestane....

Opencard může mít od února problémy

Podpora opencard ze strany dodavatelské společnosti eMoneyServices (EMS) může v únoru skončit. Závisí to prý na tom, jak poběží jednání s městem. EMS od Nového...

Výběr článků

Načítám