Hlavní obsah

Opencard může mít od února problémy

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Podpora opencard ze strany dodavatelské společnosti eMoneyServices (EMS) může v únoru skončit. Závisí to prý na tom, jak poběží jednání s městem. EMS od Nového roku zajišťuje podporu systému bez smluv, které vypršely.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Opencard

Článek

Před Vánoci zástupci firmy primátorce Adrianě Krnáčové (ANO) slíbili, že podporu opencard budou zatím poskytovat i bez smluv a za své několikamiliónové měsíční náklady. Před čtvrtečním jednáním ale mluvčí firmy Martin Opatrný Právu naznačil, že slib není na věčné časy.

„Pokud se věci nepohnou, únor bychom neradi slibovali,“ řekl Právu Opatrný. Mohlo by to znamenat pro město problémy. EMS má stále pod palcem licence, které městu docházejí. Praha postrádá také zdrojové kódy a autorská práva. Systém běží na některých počítačích a serverech EMS, s její obsluhou. Opatrný tvrdí, že město s tím od roku 2012 nic neudělalo, přestože založilo vlastní společnost Operátor Opencard.

„Není už možný stejný režim jednání, který se táhne od března 2014,“ doplnil Opatrný s tím, že analogický postup vůči Praze ve sporu o správu stavby tunelu Blanka úspěšně zvolil Inženýring dopravních staveb (IDS).

Vypnutí podpory opencard bychom zvládli, tvrdí zastupitel

Zastupitel Pirátů Ondřej Profant, který se specializuje na svobodný software a stal se členem komise pro informatiku, Právu řekl, že nové vedení města nejprve potřebuje krátkodobou i střednědobou koncepci, jak s opencard dál. Jinak se nehodlá nechat vydírat.

A pokud EMS svou podporu vypne? „Město by se s tím vypořádalo, i když neříkám, že by to bylo příjemné,“ reagoval na otázku Práva Profant.

Praha podle Opatrného stojí před rozhodnutím, zda bude firmě platit pouze dluhy, anebo si koupí autorská práva, zdrojové kódy a neomezenou licenci k opencard. Variantou k obchodní dohodě je podle něho jen konec opencard a opuštění dosavadního systému. Jiná cesta podle něho není legální, a to patrně kvůli znění původních smluv, které město uzavřelo se společností Haguess, jíž později ovládla EMS.

Červená karta nebude potřeba

Dluhy města vůči EMS Opatrný vyčíslil na 170 miliónů korun bez nároků na ušlý zisk a údajné poškození dobrého jména EMS. „Praha buď zaplatí dluhy a nebude mít nic, anebo si za to koupí systém,“ uvedl Opatrný s tím, že jde vlastně o čistě politické rozhodnutí. Praha by měla vedle práv a kódů získat neomezenou licenci na opencard, protože licence docházejí.

EMS také hodlá zopakovat nápad na vstup soukromého sektoru do systému. Opencard by se pak mohla například zcela obejít bez červené plastové kartičky, vše by mohlo běžet na různých zařízeních a nosičích, od komerčních karet po chytré telefony.

Rozhodující bude cena

Profant Právu řekl, že spíše než vize očekává, jakou cenu si EMS stanoví. Výše nároků firmy se totiž v uplynulém roce proměňovala. „Očekáváme konkrétní odpovědi na otázky, které jsme vznesli, konkrétní byznys plán, mluvili hodně nekonkrétně. Situace je velmi nepříjemná, každý si dokáže zhodnotit, kolik to Prahu stálo, i když se také občas chovala dost nedospěle,“ uvedl Profant.

Podle něho musí být výsledné rozhodnutí kvalifikované. „Žádný hospodář by to nemohl dělat jinak,“ poznamenal zastupitel Pirátů.

Nejasnosti kolem návratu papírových kupónů

Primátorka Krnáčová chtěla otázku opencard vyřešit do Vánoc, zmínila návrat papírových kupónů jako možné přechodné řešení. V pondělí řekla, že o papírových kupónech se neuvažuje.

„Je to samozřejmě jedna z možností, nechci říci, že nehrozí, protože to není žádná hrozba, ale zatím o tom neuvažujeme, protože v podstatě máme nějaké jiné alternativy, které by byly výhodnější,“ uvedla Krnáčová v ČT.

Opencard stála dosud městskou kasu asi 1,35 miliardy korun, kmen uživatelů čítá asi 1,27 miliónu lidí, kteří mají v jízdném aktuálně investovány asi dvě miliardy korun. Novou opencard podle zastupitele Pirátů Jakuba Michálka žádají hlavně lidé ze středních Čech, kteří do Prahy dojíždějí a vydávají se též duplikáty.

Varování před novou kartou

V únoru by měl také pokračovat spor města s EMS za licence z přelomu let 2011 a 2012.

Varianta s papírovými kupóny není ale nereálná podle lídra Pirátů Jakuba Michálka. Platit by prý mohly od poloviny roku 2015 a fungovaly by jako alternativa k jiným systémům. „Jde ale zatím o záložní variantu,“ uvedl Michálek. Všechny potenciální žadatele o opencard ovšem varuje.

„Kdo opencard nepotřebuje, ať si ji zbytečně nepořizuje, protože není úplně jasné, jak dlouhé trvání systém bude mít,“ odpověděl na dotaz Práva Michálek. Držitelů opencard by se ale případné změny neměly dotknout, dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám