Hlavní obsah

Praha by mohla kvůli chybě magistrátu přijít o dotace EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hlavnímu městu České republiky hrozí, že nebude moci čerpat dotace z Evropské unie. Podle Evropské komise za to může magistrát, který zasáhl do schvalovacího procesu. Pražská komise složená z nezávislých expertů totiž vybrala projekty, které měly od unie dostat celkem 465 milionů korun.

Článek

Radní ale z těchto úspěšných projektů některé vyňali a nahradili je neúspěšnými. Zastupitelé s tím souhlasili, uvedla ve čtvrtek Česká televize (ČT).

Komise v grantovém řízení vybrala ze 213 přihlášených projektů 74 vítězných. Rada hlavního města však 13 z nich vyňala a naopak tři neúspěšné do vítězných zařadila. "Šetřili jsme peníze, nechtěli jsme, aby byly čerpány neefektivně," řekl ČT primátor Pavel Bém.

Jedním z projektů, které rada na návrh primátora Pavla Béma nedoporučila kvůli nadhodnoceným nákladům, byl projekt sdružení proFem s názvem Mosty pro ženy. Měl vzdělávat ženy, které se staly oběťmi domácího násilí. Dotace na něj měla činit 4,2 milionu korun. "Pan primátor formou, kterou to přednesl, poškodil i naše dobré jméno, tak jsme podali stížnost," řekla ČT ředitelka sdružení Marie Lienauová.

Evropská komise podle ČT na stížnost zareagovala a v dopise magistrátu naznačuje, že výběr, který Praha provedla, nemusí být v souladu s podmínkami grantového řízení. Žádá, aby město schválilo projekty znovu tak, jak je doporučili ke schválení experti. "Ačkoli hlavní město Praha také částečně přispívá na projekty, které hodnotící komise vybrala, nemůže do jejího nezávislého názoru svévolně zasahovat," citovala ČT z dopisu EK.

"O tom, jestli Praha má podpořit ten či onen projekt, prostě a jednoduše nemohou rozhodovat úředníci v Bruselu," reagoval v ČT Bém. Praha se však podle ČT k tomuto procesu schvalování zavázala a hrozí jí postih. "Krajní varianta je samozřejmě zrušení prvního kola všech výzev a ještě krajnější varianta je například odebrání funkce zprostředkujícího subjektu hlavnímu městu Praze," řekla ČT Světlana Navarová z ministerstva práce a sociálních věcí. Podle ČT by to znamenalo, že by EU Praze finance neposkytla ani teď, ani v budoucnu.

Vyřazeným projektům ministerstvo práce a sociálních věcí radí, aby se přihlásily do takzvané druhé výzvy grantového řízení. Není totiž jasné, jestli EK nakonec celý proces udělování grantů Praze zastaví. Ministerstvo práce a sociálních věcí nyní při kontrole na magistrátu zjišťuje, jakých chyb se případně rada a zastupitelstvo dopustily. Výsledky šetření by mohly být známy do konce příštího týdne, uvedla ČT.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám