Hlavní obsah

Praha bude koordinovat uzavírky a opravy silnic, chce předejít kolapsům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Absurdity v podobě opakovaných dopravních uzavírek i chybějících objízdných tras chce Praha vyřešit databází, která obsáhne veškeré opravy komunikací i inženýrských sítí. Informacemi o svých záměrech do ní budou přispívat i firmy jako dopravní podnik či Technická správa komunikací (TSK), aby mohly být plánované opravy a stavby koordinovány a nevznikaly situace, že části Prahy jsou paralyzovány kvůli sérii omezení.

Foto: Petr Janiš, Právo

Loni dopravu komplikovala oprava Husitské, oprava Vinohradské byla raději odložena

Článek

Databázi bude mít podle náměstka pro dopravu Adama Scheinherra (Praha Sobě) na starosti TSK. Představenstvo společnosti již dostalo za úkol, aby firma databázi vytvořila. Kdy přesně bude hotova a kdy by mohla začít fungovat, ale zatím není jasné.

V databázi bude zanesena například životnost tramvajových tratí a vozovek. Firmy do ní budou také zaznamenávat, jaké rekonstrukce a kde chystají. „Kdyby se například měly opravovat sítě a zároveň by bylo vidět, že životnost tramvajové tratě skončí za rok, tak se vše naplánuje a udělá naráz,” řekl Scheinherr. Podobné systémy podle náměstka fungují v zahraničí a výrazně pomáhají omezit nutné uzavírky.

Koordinace prací se v poslední době nepodařila například v případě rekonstrukce Vinohradské ulice. Dopravní podnik tady začal od soboty vyměňovat tramvajovou trať, která je ve velmi špatném stavu. Naplánovaná celková rekonstrukce ulice ale začne až v roce 2021. Magistrátní odbor investic totiž prozatím nemá k rekonstrukci všechna potřebná povolení.

Dopravní kolapsy kvůli uzavírkám

Minulé vedení magistrátu a zejména bývalý náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) za podle mnohých nezvládnutou koordinaci projektů sklidili vlnu kritiky.

Loni postihl metropoli několikrát v důsledku souběhu rekonstrukcí krátkodobý dopravní kolaps. Kvůli dopravním problémům na Žižkově při opravě Husitské byla odložena na letošek rekonstrukce kolejí na Vinohradské, která se měla uskutečnit už loni.

Primátorka Adriana Krnáčová o dopravě a zpovykaných PražanechVideo: Novinky

Lidem se příliš nezamlouvalo ani prohlášení tehdejší primátorky Adriany Krnáčové (ANO), která loni v březnu v souvislosti s problémy v dopravě v metropoli prohlásila, že Pražané jsou „zpovykaní”. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám