Hlavní obsah

Pracovali v cizině. O výchovné musí žádat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestašedesátiletá Anna Nekardová z Javorníku nad Veličkou na Hodonínsku bydlí jen dva kilometry od hranice se Slovenskem, kde pracovala 15 let v Armaturce Myjava. To je důvod, proč teď nedostává k penzi plné výchovné na dvě odrostlé děti. Místo očekávané a slibované tisícovky měsíčně (dvakrát 500 Kč) jí stát posílá jen půlku.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Článek

Podobný problém řeší tisíce důchodců kdysi pracujících na Slovensku či jinde v zahraničí. Ministerstvo práce a sociálních věcí ale již přislíbilo pomoc. Učiní tak na základě žádosti ombudsmana Stanislava Křečka.

Krácení této dávky není porušením zákona. Senioři si ale zaslouží, aby dostali plné výchovné
Stanislav Křeček

Důchodcům tak bude příspěvek přiznán, a dokonce jim budou uhrazeny i částky, které nedostali. Každý z těchto seniorů si ale o to musí sám požádat u příslušné pobočky České správy sociálního zabezpečení.

„Krácení této dávky není porušením zákona. Na druhé straně si ale senioři zaslouží, aby dostali plné výchovné,“ sdělil Právu ochránce.

Ministerstvo prověří, zda někteří žadatelé o výchovné o děti opravdu pečovali

Domácí

Přišla jen část

Na Křečka se obrátilo v uplynulých dnech více důchodců s tím, že před koncem roku dostali od ČSSZ dopis, v němž jim ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) sliboval 500 korun za každé vychované dítě. V lednu ale přišla jen část těchto peněz. Když si stěžovali, bylo jim řečeno, dokonce i Jurečkou, že vše je v pořádku.

Rozčarovaná z toho je také Anna Nekardová. Když kdysi hledala na Hodonínsku práci, sehnala jen zaměstnání v třísměnném provozu, což jí kvůli dvěma malým dětem nevyhovovalo. Proto nastoupila do Armaturky Myjava, kde s ní pracovalo zhruba dalších 60 lidí z Moravy.

Chyba úředníků dostala ženu do existenčních problémů, vysvětlování bylo marné

Domácí

Byla tam spokojená, jenže pak přišlo k 1. lednu 1993 rozdělení Československa. Politici se sice dušovali, že lidi to téměř nezasáhne, ale nebyla to pravda. Vlakových spojů ubylo, muselo se přesedat, cesta do práce se prodloužila a kurz tehdejší slovenské koruny ve srovnání s českou poklesl natolik, že paní Anna přicházela o 1500 korun měsíčně. Proto dala výpověď.

Rozdíl nechápe

Podtrženo a sečteno, Nekardová pracovala 15 let na Slovensku a 30 let v ČR. V době, kdy žádala o starobní důchod, byl pro ni výhodný tzv. dílčí důchod, tedy penze zasílaná z Česka i ze Slovenska. Dostává ho léta. Po zavedení výchovného ale pro ni může být výhodnější plný český důchod, k němuž automaticky patří také plné výchovné.

Žena teď musí Českou správu sociálního zabezpečení požádat o to, aby jí úředníci z obou možností přiznali tu výhodnější. Dílčí důchod jí zřejmě bude zrušen a nahrazen českým důchodem.

„My jsme tento stav nezavinili. Prostě jsme dělali v naší zemi, což bylo Československo. Rozdělení a vytvoření hranice mezi Moravou a Slovenskem většina z nás nepochopila. Přes veškeré sliby nás stálo práci i přátele. Obě děti, které jsem vychovala, pracují v Česku. Řádně odvádějí daně. Nechápu, proč by mně mělo být cokoli kráceno,“ dodala seniorka.

Důchody se budou valorizovat podle inflace a věk odchodu do penze se nezmění, slibuje Jurečka

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám