Hlavní obsah

Práce na českých opatřeních vůči Rusku zrychlí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda urychlí práce na českých sankcích vůči Rusku. Šéf diplomacie Jan Lipavský (piráti) to uvedl po jejím středečním jednání s tím, že kabinet uložil ministerstvům financí, zahraničních věcí a průmyslu pracovat na sankčním režimu vůči ruským subjektům v ČR.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf diplomacie Jan Lipavský uvedl, že vláda urychlí práce na českých sankcích vůči Rusku.

Článek

Vláda chce vlastními opatřeními podpořit celoevropské a americké sankce uvalené na Rusko po jeho vojenské invazi na Ukrajinu. K efektivním sankcím proti zahraničním subjektům nyní podle Lipavského chybí v českém právu potřebný nástroj. Jeho příprava tak patří mezi úkoly, které ministerstva dostala.

Kolář se obul do Lipavského: Ostýcháme se Rusku zabavit i prázdnou školu

Domácí

Magnitského zákon

Ministerstvo zahraničí proto podle Lipavského urychlí práce na tzv. Magnitského zákonu, který umožňuje sankcionovat hrubá porušení lidských práv. Kabinet ho v programovém prohlášení původně slíbil předložit do konce příštího roku.

Magnitského zákon má původ v USA v roce 2012, státy EU mohou podle obdobného sankčního režimu například zmrazit majetek či zakázat vstup na své území lidem odpovědným za prohřešky proti lidským právům od prosince 2020.

Summit EU se shodl na společných nákupech plynu

Válka na Ukrajině

„V tuto chvíli neexistuje reálný právní nástroj, kterým by mohla ČR efektivně na základě domácího politického zadání sankcionovat zahraniční subjekt. Proto připravujeme Magnitského zákon,“ vysvětlil Lipavský. Ministerstvo průmyslu zase pracuje na identifikaci problematických vlastníků a hledá cesty, jak majetek zmrazit, dodal.

Ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN) doplnil, že již existují prvotní seznamy majetku ruských občanů a firem v Česku. „Jsou kontrolovány a aktualizovány. V prvním kole se jedná o seznamy, kde je právní vztah k tomu majetku prokazatelný, ale je tu celá řada majetků, které jsou drženy přes různé offshorové společnosti a bílé koně,“ podotkl.

Polovina z 20 nejbohatších Rusů nečelí sankcím, zjistil Bloomberg

Válka na Ukrajině

Síkela věří, že finální seznam bude hotový nejpozději v době, kdy bude připravena potřebná legislativa.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) také zmínil, že sankce by měly zahrnovat taková opatření, aby se skupina ruských firem a podnikatelů napojených na Kreml nemohla dostat k veřejným zakázkám, dotacím či pobídkám.

Heineken v Rusku končí

Ekonomika

Server Seznam Zprávy ve středu upozornil, že ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun dostal za úkol prověřit, zda je možné konfiskovat majetek ruských miliardářů sankcionovaných mezinárodně či na české úrovni. Ministerstvo zahraničí má také požádat příslušné orgány EU, aby sankční seznamy Evropské unie rozšířily o české podněty na vnitrostátním sankčním seznamu.

Reklama

Výběr článků

Načítám