Hlavní obsah

Pozor na domácí intimní videa, v rukou zhrzené lásky se mění ve zbraň

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Natáčet si v dobrém rozmaru na video bez rozmyslu intimní partnerské hrátky nebo se fotit a pak to mít uložené někde v šuplíku se rozhodně nevyplácí. Zhrzené lásky, ať už manželské, nebo milenecké, je totiž mnohdy ani minutu neváhají proti druhému zneužít. Ať už na sociálních sítích, aby z aktéra v očích přátel udělali zvrhlíka nebo poběhlici, anebo se o to pokoušejí třeba při rozvodech.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Třeba manželé z Prahy ve středním věku na začátku vztahu, když spolu chodili a neměli ještě děti, vytvořili opravdu netradiční fotografie. Bylo to hodně ulítlé, mohlo by to u někoho vzbudit pohoršení, ale o trestnou činnost se zjevně nejednalo. Jenže uběhlo deset let a rozváděli se,“ vzpomíná jeden z pražských právníků na nedávnou kauzu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Šel s kladivem na práskače

Manželka, která měla děti už v pozdějším věku, v daném případě podle něho dělala všechno možné, aby ratolesti byly s otcem co nejméně.

„A tak fotografie vyselektovala a vytáhla u soudu, kde se je snažila uplatnit, aby dokázala, že není vhodné, aby děti byly i s manželem,“ popisuje právník.

Soudce sice její tvrzení uvedl do zápisu ze soudního řízení, ale dále se tím odmítl zabývat s tím, že je to účelové.

Někdy ale naopak partner neváhá zneužít prvotní důvěry své bývalé lásky. Například letos v září královopolští kriminalisté řešili případ, kdy bývalý partner jedné zdejší ženy umístil „domácí pornografický materiál“ na internet bez jejího souhlasu, a navíc ho poslal jejím příbuzným. Situace se ale vyhrotila ještě více.

„Kromě způsobené ostudy se ženě začali ozývat také potenciální partneři, neboť u materiálů nechyběl ani kontakt na hlavní aktérku. Po několika týdnech muži, jehož jednáním lze opovrhovat, někdo rozbil okna u auta a navrch propíchal pneumatiky,“ shrnul Pavel Šváb z brněnského policejního ředitelství.

Zkrátka pomsta. K činu se přiznal ženin současný přítel, kterého popadl hněv. Na akci se vyzbrojil kladivem a kapesním nožíkem.

Neváhej a toč? Raději ne

„V době elektronických médií bude zřejmě k těmto činům docházet stále častěji. Pokud byste tedy měli potřebu podobná videa natáčet, vždy si zajistěte, abyste se záznamem disponovali sami. Pachateli, který zveřejnil videa, hrozí za poškozování cizích práv dva roky ve vězení, mstiteli za poškození cizí věci pak trest v poloviční výši,“ dodal Šváb.

Podle psychologů se fotografování a točení videí stalo díky chytrým telefonům každodenní součástí života většiny lidí. Mnozí na sebe chtějí upoutat pozornost, ještě si zpestřit erotiku, a tak nepřemýšlejí a fotí či točí stejně automaticky, jako řídí auto či vaří.

Jenže si neuvědomují, že většina vztahů nevydrží až do smrti a že mnohé rozchody nebo rozvody jsou provázeny zavilou nenávistí a touhou se všemožně mstít.

Žaloby na ochranu osobnosti jsou v těchto případech na dlouhé lokte a obvykle se nepodaří v penězích vyčíslit míru poškození druhého. Lze soud požádat i o vydání předběžného opatření, které zakáže šíření domácího porna. Jenže to je jen kus papíru, byť se jedná o rozsudek, a jeho vymahatelnost už pak bývá v praxi značně problematická.

Anketa

Natáčíte či fotíte s partnerem intimní snímky?
ano
20,5 %
ne, ale rád/a bych
12 %
ne, ani mě to neláká
67,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2530 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám