Hlavní obsah

Houby po mrazech už nemusí být jedlé

Právo, Rudolf Voleman

Po několika dnech nočních mrazů očekávají meteorologové o víkendu mírné oteplení, které opět může lákat masy lidí do lesa na houby. Pozorovatel přírody Rudolf Kovařík z Šindelové ale varuje, že přemrzlé houby mohou člověka zle potrápit. Podle mykologů jsou nejméně odolné mrazům právě hřibovité houby.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Teploty už byly v noci minus dva až minus pět, a to nejenom v mrazových kotlinách. A mrazy houbám určitě dobře neudělaly,“ uvedl Kovařík.

„Když je houba přemrzlá, tak je zespoda jakoby taková namokvalá. Když se na ni sáhne, tak připomíná blátíčko. Pokud je houba tvrdá, tak je vše v pořádku. Neříkám, že všude je vše špatně, ale na houby bych už byl raději opatrný,“ dodal s tím, že mrazy mají naopak výhodu: prakticky skončilo období klíšťat.

Houba prochází po mrazech vývojem, kdy v ní vznikají látky nebezpečné pro lidský organismus
Jiří Pošmura, mykolog

Člen výboru Mykologického klubu Slavkovský les Jiří Pošmura se již s částečně omrzlými houbami stačil u Kraslic na Sokolovsku potkat. „Našli jsme ryzce pravé, ale byly trošku chycené mrazem, ale nepoznamenalo je to ještě,“ popisoval Pošmura, podle kterého houbám budou vadit až vyšší mrazy.

„To už pak na nich bude opravdu vidět. Ty první mrazíky moc houby nepoznamenaly, takže se lidi zatím nemusí obávat,“ konstatoval mykolog.

O víkendu se oteplí

Po přemrznutí houba podle Pošmury ztratí svou konzistenci a změkne. „Vypadá i barevně jinak, než jsou lidé zvyklí. Je to dáno tím, že houba prochází po mrazech vývojem, kdy v ní vznikají látky nebezpečné pro lidský organismus,“ popisoval s tím, že houby musí přemrznout několikrát, aby bylo ze zdravotního hlediska jejich konzumování nebezpečné.

„Bylo by vám zle, protože v plodnici vznikají rozkladné látky, které jsou lidskému zdraví neprospěšné,“ dodal. „Nejvíce náchylné na mrazy jsou hřibovité houby. Pokud někdo sebere hřib, který připomíná bačkoru, tak mu z toho může být opravdu špatně,“ uzavřel.

Přibývá seniorů ztracených v lese

Krimi

A jak je to se zamrazováním hub? Houbaři se shodují, že čerstvé houby do mrazáku nepatří, je třeba je předtím alespoň spařit horkou vodou.

„Mrazíky minus jeden až minus čtyři budou už jen v noci na pátek, přičemž odpoledne už bude mezi čtyřmi a devíti stupni,“ řekl Kovařík, podle kterého na víkend přijde do republiky od západu teplejší počasí s denními teplotami i 15 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám