Hlavní obsah

Pozemky půjde prodávat státu podstatně dráž než nyní

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za pozemky, které stát potřebuje ke stavbě dálnic, silnic, vodních a energetických děl, budou vlastníci dostávat až šestnáctkrát více peněz než dosud. Umožní to novela zákona o urychlení výstavby infrastruktury, kterou v závěrečném třetím čtení schválila v pátek Sněmovna. Pokud teď předlohu podpoří i Senát a podepíše prezident Miloš Zeman, nabude nová právní úprava účinnosti patnáct dnů poté, co vyjde ve Sbírce zákonů. Majitelé pozemků by se tedy vyšších cen mohli dočkat již v srpnu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Novela zvyšuje maximální výkupní cenu zemědělské a lesní půdy. Podmínkou je však rychlé jednání majitele pozemku s investorem.

„Když vlastník prodá pozemek investorovi do šedesáti dnů, bude cena stanovená znalcem násobena osmkrát. Když dojde k prodeji ve lhůtě 75 dní, cena se navýší na čtyřnásobek a v případě prodeje do 90 dní na dvojnásobek,“ upřesnil ministr dopravy Antonín Prachař (hnutí ANO).

Uplatnit na žádost ředitele investorské organizace bude podle novely možné i šestnáctinásobek ceny, ale ve zcela výjimečných případech. Například když dojde ke zjevné nespravedlnosti a pouze se souhlasem ministra dopravy.

Podle Prachaře budou taková pravidla minimalizovat počet případů, kdy se stát s vlastníkem nedohodne a musí se to pak řešit zdlouhavým vyvlastňovacím řízením.

„Nemůžeme po vlastnících chtít, aby prodávali pozemky pro výstavbu tak důležitých staveb, jako jsou dálnice, za peníze, které jsou jen směšným zlomkem toho, co za srovnatelné pozemky bylo placeno v minulosti,“ konstatoval ministr.

O zdražení cigaret už v červenci

Sněmovna také v pátek na žádost vlády vyslovila souhlas s tím, že umožní rychlejší projednání vládních návrhů novel zákonů o spotřebních daních na tabákové výrobky a o dani z přidané hodnoty. Poslanci zkrátili lhůty pro projednání obou předloh ve sněmovních výborech do 10. července. Pak k tomu bude svolána mimořádná schůze Sněmovny.

Důvodem spěchu je obava ministra financí Andreje Babiše (hnutí ANO), že jestliže vyšší daň na cigarety nezačne platit do letošního září, bude muset krabička cigaret v průměru zdražit o šest korun místo novelou navrhovaných tří až čtyř korun. Jinak by totiž Česko porušilo nařízení Evropské komise.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám