Hlavní obsah

Pozemek na Hodonínsku patří úřadu, který nikdy neexistoval

Malý pozemek o výměře zhruba 30 metrů čtverečních na Hodonínsku patří podle katastru nemovitostí Státnímu policejnímu úřadu Brno, který ale nikdy neexistoval. V minulosti bylo vlastníkem nacistické gestapo. Podle Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových vznikla chyba při pozdějším překladu z němčiny do češtiny. ČTK to sdělil mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka.

Foto: ÚZSVM

Pozemek se nachází u obce Násedlovice na Hodonínsku.

Článek

Pozemek u obce Násedlovice patřil před druhou světovou válkou židovské rodině. V květnu 1943 byl do pozemkové knihy zanesen jako jeho vlastník subjekt s německým názvem Geheime Staatspolizeileitstelle Brünn, což byla brněnská úřadovna gestapa. Po válce pozemek připadl československému státu.

„Všechny pozemky vedené ve společné knihovní vložce se následně staly předmětem přídělu Národního pozemkového fondu, jedině parcela u Násedlovic zůstala nepřidělena,” uvedl mluvčí.

Při zakládání evidence nemovitostí v roce 1982 byl pozemek přepsán na list s vlastnickým právem státu. „K subjektu s právem hospodaření byl pravděpodobně doplněn volný překlad dřívějšího německého vlastníka z pozemkové knihy – Státní policejní úřad Brno,” podotkl Ležatka.

Zápis objevili pracovníci ÚZSVM při prošetřování majetkových položek zapsaných v katastru nemovitostí na nedostatečně identifikované vlastníky.

Pozemek má zemědělský charakter, byl o něm proto informován Státní pozemkový úřad. „Tomu tak bude pozemek s největší pravděpodobností převeden,” dodal mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám