Hlavní obsah

Pozastavme činnost KSČM, vyzval Kocáb

– Praha
Novinky,

Otázka zločinnosti komunistické strany dominovala nedělní Partii na Primě, kde se střetl ministr Michael Kocáb s šéfem komunistů Vojtěchem Filipem. Kocáb se vyslovil pro dočasné pozastavení činnosti KSČM do té doby, než se jí dají podmínky pro další činnost a než se odřízne od minulosti.

Foto: Repro TV Prima, Novinky

Ministr Michael Kocáb v Partii na Primě

Článek

„Pozastavil bych činnost KSČM do té doby, než soud rozhodne,“ řekl Kocáb k iniciativě Senátu, aby nejvyšší správní soud posoudil legálnost KSČM.

"Já neprosazuji zákaz, ale téma došlo tak daleko, že je potřeba, aby to posoudil soud. Iniciativa Senátu může být chápána jako snaha o zákaz, ale já to vidím jako možnost, aby se to vyřešilo. Odpadne ta dvacetiletá debata a v důsledku to může pomoci vám, jestliže se přizpůsobíte  verdiktu," řekl Kocáb Filipovi s tím, že takto by se mohla KSČM transformovat v moderní levicovou stranu.

Podle Kocába by pozastavení činnosti pomohlo straně, která je v kleštích, aby se oprostila od minulosti a vyřešila svou členskou základnu. Vyslovil se také pro přejmenování strany.

Asi byl omyl, že jsme je po listopadu natvrdo nezakázali .
Michael Kocáb

Kocáb ale uznal, že nejde o stejnou stranu, která tu vládla do roku 1989: KSČM není KSČ, odpověděl na otázku moderátora, zda mu nevadí dvacet let po listopadu hovořit s Filipem: „i když tato otázka ukazuje, že k sobě mají blízko".

"Já jsem po roce 1989 také pro ten zákaz nebyl, ale myslel jsem, že víc pochopíte," řekl Kocáb Filipovi

Kocáb dodal, že nemá "nic proti moderní politice, ale straně, co se nedokáže vzdát odkazů na marxismus leninismus, vraha Gottwalda, na samotného Lenina, což byl jeden z největších vrahů XX. století vedle Hitlera a Stalina.“

Ministr zmínil, že se komunistická strana stále hlásí ke Komunistickém manifestu, který hlásá převzetí moci násilí, což je podle něj v rozporu s českou ústavou. "K násilnému převzetí moci se nehlásíme, to je překonáno." Zmínil, že ani v listopadu nikdo z tehdejších vůdců neposlal ozbrojenou moc proti lidem. 

Filip ho upozornil, že ani jím zmiňovaný Gottwald se nedostal k moci při převratu, ale ve volbách. A zmínil, že KSČM se od KSČ liší v tom, že klade důraz na pluralitu a jinak nahlíží na soukromé vlastnictví.

Kocábovu námitku proti Komunistickému manifestu odmítl další host pořadu, filozof Václav Bělohradský, s tím, že jde o jeden z klíčových textů a dodal, že evangelium také odporuje ústavě. 

Anketa

Jste pro pozastavení činnosti KSČM, než se odřízne od minulosti?
Ano
4,5 %
Ne, strana by neměla vůbec existovat
60,8 %
Ne, činnost KSČM je v pořádku
33,7 %
Nevím
1 %
Celkem hlasovalo 25767 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám