Hlavní obsah

Požár je naše noční můra, říká ředitelka domova pro seniory

Právo, jan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Každý ředitel domova pro seniory má dvě noční můry – zatoulaného klienta a požár. Ani se mi o tom nechce nahlas mluvit,“ říká Dagmar Zavadilová, ředitelka DS Háje. Téma, jak jsou tato zařízení na nenadálé události připravena, otevřel víkendový tragický požár v domově pro handicapované ve Vejprtech, při kterém zemřelo osm lidí.

BEZ KOMENTÁŘE: Zásah po požáru ve VejprtechVideo: Aleš Pelikán, Právo

 
Článek

Domov seniorů Háje v Praze funguje už 25 let, poskytuje tři sociální služby: trvalý pobyt, odlehčovací služby, které mají osamělým seniorům pomoci překlenout např. náročné období po operaci, a denní stacionář pro osoby s Parkinsonovou nemocí.

Foto: Mapy.cz

Domov seniorů Háje

Dnes se o 220 klientů stará 130 zaměstnanců, ošetřovatelské péči se jich přímo věnuje 94. Podle ředitelky mají samozřejmě v domově poplachové směrnice, jednou ročně se koná i cvičný poplach pro případ požáru, zaměstnanci jsou na takový případ pravidelně proškolováni, systémy jsou nastavené.

Hlásiče požáru povinně? Babiš zvažuje kvůli tragédii ve Vejprtech změnu zákona

Domácí

Za neméně důležitou považuje ředitelka prevenci. „Na jedné z budov máme takzvané EPS, hlásič požáru. Pracovníci musí v okamžiku, kdy se spustí, hned ověřit, jestli jde třeba jen o cigaretový dým nebo nějakou zapomenutou varnou konvici, nebo něco horšího. Už letos bude celý domov EPS vybaven,“ vypočítává Zavadilová protipožární opatření. Podle ní mají být u nich hasiči do patnácti minut od nahlášení události.

Nejsme hrdinové, vzkázali policisté pomáhající při požáru ve Vejprtech

Krimi

Jak říká, u většiny lidí sice funguje pud sebezáchovy, a kdo může, uteče, ale co s klienty, kteří jsou ležící a bez pomoci se nikam nedostanou?

Při požáru ve Vejprtech zemřelo osm lidí, oheň se v domově rozšířil do tří místností

Krimi

„V každé budově máme evakuační výtah, který funguje i při výpadku elektřiny. Po neštěstí ve Vejprtech jsem se rozhodla pořídit také takzvanou evakuační podložku. Dává se do postele a umožňuje rychlý transport ležícího člověka. Evakuační podložky – jedna stojí asi 4,5 tisíce korun – by měli dostat postupně všichni, ale budeme je přidělovat podle nutnosti. Na řadu samozřejmě přijdou první ležící klienti,“ uzavírá ředitelka s tím, že případný transport už je poté na hasičích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám