Hlavní obsah

Povodňový stupeň je dál v Loučné v Dašicích na východě Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Hladiny řek v Královéhradeckém a Pardubickém kraji, které vzedmuly silné deště ze čtvrtka na pátek, v sobotu pokračovaly v poklesu. Povodňový druhý stupeň, tedy pohotovost, v sobotu odpoledne platil již jen na Loučné v Dašicích na Pardubicku.

Foto: Hasiči SR, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ostatní řeky byly bez povodňových stupňů. Ještě ráno byly povodňové stupně na východě Čech na pěti místech, vyplývá z dat státního podniku Povodí Labe.

Druhý povodňový stupeň měl na Loučné v 18:00 hodnotu 224 centimetrů. Hranice druhého stupně činí 200 centimetrů a prvního 160 centimetrů.

Korytem Loučné odpoledne protékalo 22 metrů krychlových vody za vteřinu. Pro srovnání při březnové povodni v roce 2006 byl průtok 84 metrů krychlových za vteřinu.

Na Písecku spadl strom na auto, zemřeli dva lidé, dvě děti byly převezeny do nemocnice

Domácí

Povodňové stupně v sobotu opadly na Novohradce v Úhřeticích na Chrudimsku, na Chrudimce v Nemošicích na Pardubicku, na Orlici v Týništi nad Orlicí a na Tiché Orlici v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku.

Při bouřkách v noci na pátek na východě Čech napršelo na řadě míst 50 až 60 litrů vody na metr čtvereční. Od pátečního rána již byly srážky minimální.

Nejvíce zahrozila Novohradka v Luži na Chrudimsku, která dosáhla až třetího povodňového stupně. Od pátečních 18:00 je Novohradka v Luži bez povodňových stupňů.

Kvůli bouřce a silným dešťům měli hasiči v Královéhradeckém a Pardubickém kraji více než 400 výjezdů. Evakuovali čtyři dětské tábory, čerpali vodu ze sklepů a především odstraňovali popadané větve ze silnic.

Na Plzeňsku hrozí povodně, 33 tisíc domácností je bez elektřiny

Domácí

V Ležákách na Chrudimsku se protrhla hráz a voda vtekla na pietní území nacisty vypálené obce. Bez elektřiny se na čas v regionu ocitlo asi 40 tisíc domácností.

Reklama

Výběr článků

Načítám