Hlavní obsah

Na Plzeňsku hrozí povodně, 33 tisíc domácností je bez elektřiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bouřky a intenzivní déšť zvedly hladiny několika toků v České republice na povodňové stupně. Nejvážnější situace je na východě Plzeňského kraje na tocích v povodí Úslavy a Klabavy, kde hrozí v nadcházejících hodinách extrémní nebezpečí záplav. Na třetí stupeň se již dostala i Novohradka v Luži v Pardubickém kraji.

Povodňová situace na řece Úslavě v Koterově a Starém PlzenciVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Kolem 5. hodiny ráno platil už třetí povodňový stupeň (SPA) na Úslavě v Koterově, druhý pak na Klabavě v Hrádku a v Nové Huti. Na dalších šesti místech tam hladiny řek vystoupaly na první povodňový stupeň.

„Vzhledem k aktuálnímu velkému nasycení půdy a dalším očekávaným srážkám předpokládáme v nejbližších hodinách rychlé vzestupy hladin na tocích v povodí Úslavy a Klabavy,” uvedli meteorologové.

Na Písecku spadl strom na auto, zemřeli dva lidé, dvě děti byly převezeny do nemocnice

Domácí

„S vysokou pravděpodobností dojde v brzkých ranních hodinách k překročení 3. stupně povodňové aktivity v profilech Koterov na Úslavě a Hrádek na Klabavě,” dodali.

Výstraha před povodňovým ohrožením platí pro oblasti Blovice, Nepomuk, Plzeň a Rokycany do dnešního poledne, pak upozornění meteorologů zmírní na nejnižší stupeň nebezpečí, na povodňovou bdělost.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Aktuální stavy a průtoky v pátek po 8.00

Úslava v Koterově se na první povodňový stupeň, tedy bdělost, dostala ve čtvrtek ve 22.30, druhý povodňový stupeň, tedy pohotovost, tam platil od dnešních 0.50 a třetího stupně dosáhla hladina v 5.00.

Klabava v Hrádku je na druhém stupni od 4.40, o hodinu později pak i v Nové Huti.

Povodňová bdělost platila kolem 6.00 na Úhlavě ve Štěnovicích, na Úslavě v Prádle a Ždírci, na Bradavě v Žákavě, na Klabavě ve stanici Rokycany-Na Pátku a na Holoubkovském potoku ve stanici Rokycany-Dvořákova.

Novohradka na třetím stupni

Na dalších osmi místech ČR hladiny řek vystoupaly na první povodňový stupeň. V Pardubickém kraji je na prvním povodňovém stupni Loučná a ve Středočeském Doubrava a Botič.

Foto: Patrik Biskup , Právo

Hasiči odčerpávají vodu ve Starém Plzenci

Silné deště zvedly hladiny řek i v Královéhradeckém kraji. Novohradka v Luži na Chrudimsku se  pátek v osm hodin ráno dostala na třetí povodňový stupeň. Hladina říčky přesáhla 210 centimetrů s průtokem 33 kubíků vody za sekundu proti normálním 45 centimetrům s průtokem necelých dvou kubíků.

Na Rychnovsku byl na třech místech první stupeň povodňové aktivity, který značí bdělost. Hranici prvního povodňového stupně těsně přesáhly hladiny Zdobnice ve Slatině nad Zdobnicí, Kněžny v Rychnově nad Kněžnou a Divoké Orlice v Kostelci nad Orlicí. Hladiny dalších řek na Rychnovsku byly na vzestupu.

Foto: kraje Královéhradeckého HZS, ČTK

Hasiči u Provodova-Šonova na Náchodsku odstraňují z trati strom, do kterého narazil nákladní vlak.

Menší rozvodněné toky zaplavily v Pardubickém kraji některé vedlejší komunikace mj. spojnici mezi Žamberkem a Písečnou.

Vyplývá to z údajů na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Od ranních šesti hodin do odvolání platí také upozornění meteorologů povodňová bdělost s nízkým stupněm nebezpečí pro Prahu, celý Jihočeský a Pardubický kraj a Vysočinu a dále části Středočeského, Plzeňského a Královéhradeckého kraje.

Extrémní nebezpečí platí ve čtyřech krajích. Meteorologové zesílili výstrahu před bouřkami

Počasí

Aktuálně se velmi silné bouřky vyskytují v Moravskoslezském kraji, postupují Bruntálskem a Krnovskem k severu.

Další silné bouřky očekávají meteorologové dnes odpoledne na východě Česka, výstraha před nimi platí od 14.00 do půlnoci pro celý Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj.

„Ojediněle se vyskytnou silné bouřky s přívalovými srážkami kolem 40 mm, kroupami a nárazy větru kolem 70 km/h,” uvedl ČHMÚ.

Bez elektřiny je 33 tisíc odběratelů

Kvůli silným bouřkám je nyní v Česku bez elektřiny asi 25 tisíc odběratelů společnosti ČEZ. Firma EG.D eviduje po bouřkách 8000 domácností bez proudu. Nejvíc, asi 4850, na Vysočině, největší škody jsou na Pelhřimovsku, Humpolecku a Jihlavsku.

Nejhorší situace je na východě Čech, kde je bez proudu kolem 18 tisíc domácností. ČTK v pátek ráno o tom informovala regionální mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková. Nejčastější příčinou poruch je pád stromů a větví do vedení.

Časosběrné video bouřkového nebe ve čtvrtek večer v PrazeVideo: Martin Hurai, Novinky

Aktuálně ČEZ Distribuce eviduje 47 poruch na vedení vysokého napětí na území zásobovaném Skupinou ČEZ, další poruchy na napětí nízkém. Podle mluvčí je nejhorší situace na východě Čech.

K 6.00 firma registrovala v Pardubickém kraji 16 poruch na vedení vysokého napětí, v Královéhradeckém kraji a na Vysočině po devíti poruchách.

„Bez energie se na východě Čech ocitlo kolem 18 000 domácností, ale toto číslo stále klesá, protože máme v terénu pracovníky poruchových čet, kteří na odstranění pracují již od nočních hodin. V terénu máme maximální počty pracovníků,” uvedla mluvčí.

Desítky tisíc domácností jsou po noční bouři stále bez proudu

Ekonomika

Doplnila, že nejčastější příčinou poruch je pád stromů a větví do vedení. „Máme na řadě míst poškozené izolátory, přetrhané vodiče,” dodala.

Českem se bouřky přehnaly ve čtvrtek vpodvečer a v noci na pátek. Ve čtvrtek kolem 22.00 evidovala společnost ČEZ Distribuce asi 40 tisíc domácností bez elektřiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám