Hlavní obsah

Povinné ručení i na elektrické koloběžky nebo sněžné skútry, schválili poslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povinné ručení by se mělo vztahovat na širší okruh vozidel, schválili v pátek finálně poslanci. Jde například o některé elektrické koloběžky, segwaye, sněžné skútry nebo motorová golfová vozítka. Zákon nyní zamíří do Senátu, pak ho musí podepsat prezident.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanecká sněmovna

Článek

Zákon nově definuje pojem vozidlo. Rozšiřuje tím okruh vozidel, za která bude nutné povinné ručení platit.

Nově se tedy tato povinnost bude vztahovat na všechna motorová auta s konstrukční rychlostí přes 25 kilometrů za hodinu a na motorové vozy s konstrukční rychlostí vyšší než 14 kilometrů za hodinu, které váží více než 25 kilogramů.

Zákon zároveň stanovuje, že za motorová vozidla se považují ta, kde je motor hlavním zdrojem pohybu.

Zvyšuje se minimální limit

Předloha také zvyšuje minimální limity pojistného plnění v případě újmy na zdraví, smrti nebo majetkové škody. Ve všech případech se limit zvyšuje z nynějších 35 milionů korun na 50 milionů korun.

V případě újmy na zdraví nebo smrti se limit vztahuje na každou postiženou osobu, v případě majetkové škody je limit pro jednu škodní událost bez ohledu na počet poškozených.

Zákon, který v pátek schválili poslanci, má nabýt účinnosti prvním dnem druhého kalendářního měsíce po zveřejnění ve sbírce.

Lékaři budou moct pracovat 24 hodin v kuse, schválili poslanci

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám