Hlavní obsah

S covidem bude možné jít od zítřka do práce i do školy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Od čtvrtka již nebude povinná sedmidenní izolace po pozitivním testu na covid-19. Ve sbírce zákonů totiž ve středu vyšla novelizovaná vyhláška ministerstva zdravotnictví, která tuto povinnost ruší. Izolaci bude možné nařídit, pouze když k tomu budou důvody.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Test na covid

Článek

Lidé, kteří budou mít pozitivní test, tak budou moci chodit kamkoliv bez sankcí. Záleží samozřejmě na nich a jejich odpovědnosti, pokud budou mít příznaky nemoci. Stejně jako tomu je například u chřipky.

Ministerstvo od povinných izolací ustoupilo na základě vývoje epidemie, přičemž covid se zařazuje mezi běžné nemoci. Za poslední týden eviduje ministerstvo 1300 potvrzených případů.

Ke zmírnění opatření mohlo ministerstvo přistoupit kvůli tomu, že se postupem času snižuje vnímavost populace k nákaze, ať už kvůli očkování, nebo promořenosti. Původně striktní pravidla stran izolací i používání ochranných prostředků postupně uvolnily i další státy.

Vyhláška se opakovaně měnila a svého času stanovovala povinnou izolaci nakažených i karanténu jejich kontaktům.

Nyní budou moci izolaci nařizovat lékaři, eventuálně hygienici „v případě, kdy je to s přihlédnutím k výsledku hodnocení zdravotních rizik nezbytné pro zajištění ochrany veřejného zdraví“.

I nadále bude platit, že nedodržení nařízené izolace může být sankcionováno.

Anketa

Šli byste s covidem v případě nutnosti do práce či do společnosti?
Jen kdybych neměl/a žádné příznaky.
18,2 %
Ano, s lehčími příznaky.
10 %
Ano, i když by mi bylo hodně špatně.
4,1 %
Ne
67,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17129 čtenářů.

Covid je běžná nemoc, zrušme už povinnou izolaci, navrhuje ministerstvo

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám