Hlavní obsah

Povinná vojna skončí příští rok

Novinky, Oldřich Danda, Právo
ČESKÁ REPUBLIKA

Duben roku 2004 se jistě pevně zapíše do paměti 4000 mladých mužů, kteří jako poslední nastoupí na povinnou vojenskou základní službu. Tu zahájí právě v dubnu příštího roku. "Vojenská základní služba bude ukončena k 31. 12. příštího roku," uvedl ministr obrany Miroslav Kostelka.

Foto: Česká pirátská strana (www.pirati.cz)

Piráti na zasedání republikového výboru v Ostravě v sobotu 11. května 2013.

Článek

Náčelník Generálního štábu ČR Pavel Štefka ho doplnil: "Panu ministrovi předložím návrh na ukončení povolávání odvedenců k dubnu 2004."

Ministr Kostelka novinářům oznámil, že ke skončení základní vojenské služby dojde pokud budou splněny tři základní podmínky. "Nebude zkrácen rozpočet resortu obrany na následující tři roky. Nebude zkrácena vojenská základní služba. Poslední podmínkou je, že Parlament České republiky přijme příslušnou novelu k zákonům, které pojednávají o vojenské základní službě, s účinností od 1. 1. roku 2005," řekl Kostelka.

Skončí i civilky

Ministr na tiskové konferenci uvedl že se neobává, že by k poslednímu odvodu nedorazilo potřebné 4000 mužů. "Existuje řada lidí, kteří chtějí do armády vstoupit jako profesionálové a tuto možnost mají v průběhu prvních třetích měsíců základní vojenské služby, kdy o to mohou požádat," řekl Kostelka. Dodal také, že ČR je právní stát a případné výrazné odmítání vojenské základní služby může být řešeno soudně.

Kostelka taktéž uvedl že o skončení základní vojenské služby byl informován premiér Vladimír Špidla, který podle Kostelky vyslovil souhlas. O možném skončení civilní služby, která by měla společně s vojnou zaniknout, Kostelka podle svých slov ve středu ráno hovořil s ministrem práce a sociálních věcí Zdeňkem Škromachem. "On to tak chápe," poznamenal ministr obrany.

Branná povinnost zůstává

Od začátku roku 2005 by měla být armáda plně profesionalizovaná. V současné době probíhají nábory, v kterých podle Kostelky je poptávka nižší než nabídka, takže si armáda může vybírat. Tím, že skončí odvody, ale nezanikne branná povinnost, která by byla znovu obnovena v případě ohrožení země. "Branná povinnost pro občany této země zůstává zachována," uvedl Kostelka, přičemž dodal, že v horizontu pěti deseti let se nedá očekávat vážnější ohrožení ČR. Štefka k tomuto bodu připomněl, že stále tu budou existovat aktivní zálohy, v kterých podle jeho slov, hlavně figurují bývalí profesionální vojáci.

Kostelka: krácení je kontraproduktivní

Na otázku Práva, zda ministr uveřejnil datum skončení základní vojenské služby na popud Senátního výboru pro lidská práva, který v úterý navrhl, aby se vojna zkrátila na devět měsíců, Kostelka uvedl, že tímto krokem chtějí předejít zbytečným diskusím.

S návrhem na zkrácení vojny, tentokráte na šest měsíců přišli i poslanci ODS, stínový ministr obrany Petr Nečas a Jan Vidím, předseda parlamentního výboru pro obranu a bezpečnost. Ministr obrany považuje tyto návrhy za kontraproduktivní. "Zkrácení vojenské základní službě je mrhání časem, energií a penězi daňových poplatníků," uvedl.

Ukončit základní vojenskou službu s koncem roku 2004 chtěl již bývalý ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Poté, co byl resortu obrany zkrácen rozpočet a Tvrdík odešel na ten popud z ministerského postu, byl datum konce vojny posunut novým ministrem na rok 2006. "My nevytváříme novou koncepci, my rozpracováváme koncepci, která byla schválena vládou koncem loňského roku," připomněl Kostelka to, že pokračují v Tvrdíkově návrhu, a také to, že po seškrtání rozpočtu museli v armádě všechno znovu přepočítat, než mohli s jistotou říci, že rok 2004 je reálný čas k ukončení vojny.

Reklama

Související články

Zánik posádek zhorší ekonomiku regionů

V případě zrušení armádních posádek v některých městech by se zhoršila situace na trhu práce a ekonomika daných regionů. O zakázky by přišla řada firem, které...

Česká armáda bude menší než belgická

Česká armáda bude v budoucnu menší než armády srovnatelných států NATO. Větší armádu bude mít už i Belgie, Maďarsko či Portugalsko. Na zhruba deset milionů...

Klaus se s Kostelkou shodl na reformě

Prezident Václav Klaus si ve čtvrtek na Pražský hrad pozval k tříhodinovému setkání ministra obrany Miroslava Kostelku a další armádní špičky. Hlava státu...

Výběr článků

Načítám